Un adevărat mister: Tortul de nuntă care a rămas neatins timp de 80 de ani

  • Când Frances Nishimura a murit în 2019, la vârsta de 102 ani, a lăsat în urmă un mister care s-ar putea să nu fie niciodată rezolvat.
  • În mai 2021, Elaine Nishimura scotea ultimele lucruri ale mamei sale depozitate în casa ei din Portland, când a găsit o cutie făcută manual pe care nu o mai văzuse niciodată.
  • La deschiderea cutiei, Elaine a găsit o prăjitură, și nu orice fel de prăjitură.

Când Frances Nishimura a murit în 2019, la vârsta de 102 ani, a lăsat în urmă un mister care s-ar putea să nu fie niciodată rezolvat. În mai 2021, Elaine Nishimura scotea ultimele lucruri ale mamei sale depozitate în casa ei din Portland, când a găsit o cutie făcută manual pe care nu o mai văzuse niciodată.

La deschiderea cutiei, Elaine a găsit o prăjitură, și nu orice fel de prăjitură. Era partea de sus a tortului de la nunta părinților ei, care a avut loc în vara anului 1943. Tortul era într-o stare surprinzător de bună, iar faptul că a supraviețuit atât de mult timp este cu atât mai uimitor cu cât circumstanțele care i-au înconjurat originile sunt cu atât mai uimitoare, după cum explică Natasha Varner într-un articol din Atlas Obscura.

Frances și Shizuo Nishimura, părinții lui Elaine, s-au căsătorit la Tule Lake, un lagăr de concentrare japonezo-american din timpul celui de-al Doilea Război Mondial din nordul Californiei, astfel că tortul nu a supraviețuit doar acelei veri fierbinți, ci și altor isprăvi din viața protagoniștilor.

O tradiție veche și ciudată

Păstrarea etajului superior al unui tort de nuntă, fie ca amintire, fie chiar pentru ca cei doi să mănânce la prima aniversare, este un obicei străvechi, dar nu a fost o practică obișnuită pentru japonezii americani închiși în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, mai ales având în vedere opțiunile extrem de limitate de depozitare și transport al produselor perisabile.

Se poate spune că tortul de nuntă al lui Frances și Shizuo a supraviețuit la Tule Lake, la o mutare cu trenul într-o altă tabără din sudul Colorado, la nașterea primului lor copil acolo, la o altă mutare postbelică în Ontario, Oregon, la nașterea a încă trei copii, la moartea fiului lor cel mic în 1976, la nașterea a doi nepoți, la apariția internetului, la moartea lui Shizuo în 2000, la nașterea a doi strănepoți, la 20 de alegeri prezidențiale în SUA și la începutul unei pandemii globale. Toate acestea fără refrigerare și, aparent, fără ca altcineva în afară de Frances să știe despre asta.