• Un alpinist a supraviețuit mai mult de 20 de ore îngropat de o avalanșă la temperaturi de -15 grade Celsius.
  • El le-a spus salvatorilor că o cameră de aer care a format suprafața avalanșei nu numai că i-a oferit oxigen pentru a respira, dar l-a și izolat de temperaturile scăzute ale nopții.
  • Sartori a spus că a făcut mici mișcări în timp ce era îngropat pentru a-și menține temperatura corpului cât mai ridicată și pentru a supraviețui chinului.

Un alpinist a supraviețuit mai mult de 20 de ore îngropat de o avalanșă la temperaturi de -15 grade Celsius. Carluccio Sartori, în vârstă de 54 de ani, i-a lăsat pe salvatori și pe polițiști uimiți când a fost scos din zăpadă în viață – și chiar a reușit să poarte o conversație. El le-a spus salvatorilor că o cameră de aer care a format suprafața avalanșei nu numai că i-a oferit oxigen pentru a respira, dar l-a și izolat de temperaturile scăzute ale nopții.

Incredibila salvare a bărbatului din Villanova Marchesana din Rovigo, în nord-estul Italiei, a avut loc în celebra stațiune din Valea Val Badia, în regiunea Tirolului de Sud, pe 27 ianuarie. Când a fost scos, avea o temperatură corporală de aproximativ 24 de grade Celsius, după ce și-a petrecut întreaga noapte îngropat în zăpadă. Temperatura corpului însemna că se afla în cel de-al treilea și cel mai grav stadiu de hipotermie.

După ce a fost transportat de urgență la spitalul San Maurizio din Bolzano și a fost internat la terapie intensivă, se așteaptă ca Sartori să se recupereze complet, deși a suferit câteva fracturi și degerături la mâini și picioare. Vorbind de pe patul său de spital, Sartori a declarat că, în timp ce era îngropat sub zăpadă, a încercat să rămână treaz și să nu adoarmă, dorința sa de a trăi fiind foarte puternică. El a declarat pentru agenția italiană de știri Ansa: „Noaptea a fost îngrozitoare. Am fost atât de speriat, nu voiam să mor. Știam că nu trebuia să renunț, nu trebuia să adorm deloc, altfel ar fi fost sfârșitul”.

Recomandări

FICO ÎȘI REVINE DUPĂ ATAC
URSULA INVESTIGHEAZĂ DIN NOU META
ÎN CHINA ÎȚI IEI LIBER DACĂ EȘTI TRIST
A.I. ÎN MUZEE
CUM E VREMEA ÎN ROMÂNIA?
CE FACEM CU SISTEMUL PATRIOT

Sartori a spus că a făcut mici mișcări în timp ce era îngropat pentru a-și menține temperatura corpului cât mai ridicată și pentru a supraviețui chinului. El a adăugat că, de îndată ce avalanșa s-a oprit, și-a folosit un braț pentru a forma o pâlnie, astfel încât să poată respira. Alpinistul a spus: „Mă simt foarte norocos”.

Fiica sa, Irene, în vârstă de 19 ani, se află la căpătâiul său și a spus: Am fost foarte fericit: „Tata se recuperează, acum medicii îl vor ține monitorizat, vrem să le mulțumim tuturor salvatorilor.” Ea a adăugat: Să sperăm că va fi bine, este puternic.”

Serviciile de urgență au început căutările atunci când familia bărbatului dispărut a dat alarma, iar o echipă de la Aiut Alpin Dolomites l-a găsit în cele din urmă în zona Alpe di Fanes. Irene a fost cea care a sunat și a investigat faptul că acesta nu se mai întorsese la campingul Sass Dlacia din San Cassiano, în Alto Adige, unde își parcase rulota. Ea a spus: De la începutul după-amiezii nu a răspuns la telefoane și nu a primit mesaje, de aceea am fost îngrijorată.”

Au început operațiunile de căutare în acea seară cu o misiune aeriană și au început să sape atunci când au găsit o mănușă pe care bărbatul o pierduse în momentul avalanșei. Irene a spus că salvatorilor nu le-a venit să creadă când au văzut mănușa, iar apoi, când au scos-o, au găsit acea mână și, de asemenea, semnalul unui dispozitiv de salvare. Arva este un dispozitiv electronic folosit pentru a ajuta la depistarea victimelor avalanșelor, unde omite un semnal acustic.