• Un studiu arată că identitatea vikingă nu se limitează la strămoși genetici scandinavi
  • Vikingii erau împărțiți în 3 grupuri mari ce se suprapun cu teritoriul statelor scandinave
  • Au fost analizate 422 de schelete îngropate în Europa și Groenlanda

Poate că au o reputație pentru comerț, cozi impletetite și raiduri de temut, dar vikingii erau mai mult decât niște scandinavi cu părul frumos cărora le-a plăcut să călătorească pe mare.

Un studiu genetic a arătat nu numai că vikingii au lăsat pânzele în diferite părți ale lumii, dar și că părul brunet era mai comun decât la danezii zilelor noastre. A fost analizat genomul al 442 de oameni ce au trăit în Europa între anii 2400 i.Hr și 1600 d. Hr., predominant din era vikingilor, iar rezultatul a fost surprizător.

“Identitatea vikingă nu se limitează la scandinavi blonzi”, a declarat prof. Eske Willerslev, co-autor al cerctării făcută de Universitatea din Cambridge și Universitatea din Copenhaga.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
UNDE MERGI AZI?
TEHERAN: IRAN NU PLĂNUIEȘTE UN RĂSPUNS
INS: PIAȚA REZIDENȚIALĂ SCADE
TAYLOR SWIFT CÂNTĂ DESPRE GÂNDURILE SUICIDARE

Ba mai mult, în timp ce unii chiar erau născuți vikingi, alții au adoptat cultura sau le-a fost impusă.

Un alt rezultat interesant este că începând cu Epoca Fierului, gena sud-europeană a migrat în spațiul în care se regăsește azi Danemarca, în timp ce genele din Asia au intrat în teritoriul de astăzi al Suediei.

“Vikingii, din punct de vedere genetic, nu sunt scandinavi pur-sânge”, a mai adăugat Willerslev.

Echipa de cercetare a mai descoperit și că vikingii nu erau o populație uniformă, ci mai degrabă împărțită în 3 grupuri mari distincte, care se suprapun statelor scandinave de azi.