• Un tânăr cuplu a căzut marți de la 300 de metri de pe autostrada Angeles Crest, la nord-est de Los Angeles.
  • Cloe Fields a povestit pentru Insider că o funcție a iPhone-ului pe care nu știa că o are, le-a salvat viața.
  • Noua funcție Emergency SOS detectează accidentele și folosește sateliții pentru a contacta serviciile de urgență.

Cloe Fields și prietenul ei, Christian Zelada, făceau marți o plimbare pitorească cu mașina prin Pădurea Națională Angeles, așa cum făceau adesea, când lucrurile au luat o întorsătură nefastă – mașina lor a căzut peste marginea muntelui și s-a prăbușit la 300 de metri înainte de a ateriza, cu susul în jos, în canionul de mai jos.

„Angeles Crest este curtea noastră”, a declarat Fields, în vârstă de 23 de ani, pentru Insider, despre autostrada care traversează Munții San Gabriel, la nord-est de Los Angeles. „Ne place să conducem până acolo. Este frumos, mai ales după ploaie”. Dar, pe la jumătatea drumului, cuplul a fost urmărit îndeaproape și claxonat de un alt vehicul care încerca să treacă pe drumurile cu serpentine, care sunt folosite frecvent ca fundal pentru reclame auto. În timp ce au tras pe dreapta pentru a-i lăsa șoferului loc să treacă, mașina și-a pierdut tracțiunea și a continuat spre marginea stâncii înainte de a se răsturna.

Următorul lucru pe care îl știm, eram în cădere”, a declarat Fields, adăugând că își amintește că a rostit numele prietenului ei în timp ce se apropiau de margine: „Încă nu puteam să-l înregistrez în minte”. Ea a spus că a fost în stare de șoc după ce au căzut, dar Zelada, în vârstă de 24 de ani, a continuat să spună: „Suntem bine, suntem bine, suntem bine, suntem bine”, până la jumătatea drumului, când s-a gândit la el însuși: „Asta este. Așa se va sfârși”.

Recomandări

RUSIA SPUNE NU REZOLUȚIEI
FII BOGAT ÎN ROMÂNIA
MATTY HEALY, DESPRE ALBUMUL LUI SWIFT
DE LA GOYA LA... YOGA
ZIUA INTERNAȚIONALĂ A STRIGĂTULUI
CHETĂ PENTRU SPORTIVII ROMÂNI

Dar după ce mașina a aterizat – cu susul în jos și pe platoul Monkey Canyon – au rămas în viață în mod miraculos. Și-au desfăcut rapid centurile de siguranță, s-au târât afară din vehicul și s-au verificat reciproc pentru a vedea dacă aveau răni sau obiecte proeminente, dar nu au găsit nimic, doar câteva mici tăieturi și vânătăi.

Primul lucru pe care l-am spus a fost: Asta nu s-a întâmplat””, a spus Fields. „Am fost neîncrezător tot timpul”.

Era în jurul orei 14.00, afară erau aproximativ 40 de grade, iar cuplul se afla la sute de metri sub autostradă. Au verificat în mașină după telefoane, dar acestea dispăruseră. Din fericire, Zelada a găsit rapid iPhone 14 al lui Fields la aproximativ zece metri mai sus pe deal. Acesta era spart și – așa cum se așteptau – nu avea semnal.

Oricine urcă pe Angeles Crest știe deja că nu există semnal acolo sus. Este foarte izolat”, a spus Fields. Dar un mesaj apăruse oricum pe telefon, spunând că a fost detectat un accident și că trebuie să gliseze pentru a contacta serviciile de urgență. Deși ecranul arăta de parcă telefonul a încasat un glonț”, era încă în stare suficient de bună pentru a trimite mesaje, lucru pe care Fields l-a pus pe seama faptului că avea o protecție pentru ecran.

Au început să trimită mesaje cu echipa de servicii de urgență, explicând ce s-a întâmplat și spunând că au nevoie de ajutor. Persoana de la celălalt capăt al firului îi instruia să meargă într-un anumit fel sau să țină telefonul într-o anumită direcție, pentru a ajuta la transmiterea mesajelor și a informațiilor despre locația lor. În 30 de minute, au fost scoși din canion cu un elicopter.

Mesajul care a apărut pe iPhone făcea parte din noua funcție SOS de urgență prin satelit de la Apple, care dispune de software-ul Crash Detection și Fall Detection și folosește sateliții pentru a contacta serviciile de urgență atunci când un iPhone se află în afara razei de acțiune. Funcția conectează utilizatorul iPhone-ului la un centru de apeluri de urgență, care poate colecta informații și anunța serviciile de salvare. Funcția, despre care Fields nici măcar nu știa că se află pe iPhone-ul pe care îl primise de curând, a fost lansată la mijlocul lunii noiembrie. În prezent, este disponibilă pe dispozitivele iPhone 14 și iPhone 14 Pro care rulează iOS 16.1 sau o versiune ulterioară și este disponibilă în SUA, Canada, Franța, Germania, Irlanda și Marea Britanie.

Emergency SOS prin satelit le permite, de asemenea, utilizatorilor să împărtășească locația lor cu prietenii și familia, dacă aceștia doresc să verifice în timp ce călătoresc în afara rețelei. De asemenea, este gratuită timp de doi ani de la prima activare a unui iPhone 14, potrivit Apple.

Dacă nu-mi găseam telefonul sau dacă nimeni nu știa că eram acolo, ar fi putut fi mult mai rău”, a spus Fields. Departamentul șerifului din Los Angeles, Departamentul de Pompieri din Los Angeles, unități de patrulare și salvare aeriană au răspuns la fața locului după ce au fost contactați de centrul de servicii de urgență, a declarat sergentul LASD John Gilbert într-o declarație furnizată pentru Insider.

Fields a spus că era încă zguduită și hiperventilată în momentul în care salvatorii au ajuns la fața locului, iar unul dintre pompieri a încercat să o înveselească spunându-i Zâmbește, ești în viață”. Chiar și în timp ce era scoasă din canion și urcată într-un elicopter, creierul ei încă procesa ceea ce se întâmplase. Și, deși îi este frică de înălțimi, tot ce-și amintește că a gândit a fost: Slavă Domnului, plecăm, lăsăm asta.”

Fotografiile și videoclipurile împărtășite de LASD au arătat vehiculul așa cum a fost văzut din elicopter, precum și momentul în care cei doi au fost scos din canion. Cuplul a fost transportat la un spital și evaluat, dar s-a întors acasă mai târziu în acea noapte. Amândoi au avut dureri de cap și de gât, iar Zelada ar putea avea o comoție, dar a spus că este recunoscătoare că au trecut relativ nevătămați prin această încercare. Fields a spus că îi va lua mai mult timp pentru a procesa ceea ce s-a întâmplat, dar că experiența de moarte apropiată i-a reamintit că viața merge mai departe”.