• Noul studiu, publicat în revista Advanced Science, indică faptul că mângâierea duce la sincronizare în regiunea parietală, implicată și în acordarea atenției.
  • „Puterea sincronizării crește odată cu familiaritatea crescândă a diadei om-câine pe parcursul a cinci zile”, se arată în studiu.
  • Analiza sugerează că activitatea creierului uman este liderul, iar semnalele câinelui îl urmează.

Activitatea cerebrală a câinilor și a companionilor lor umani se poate sincroniza atunci când se privesc în ochi, sugerează un nou studiu. În timpul interacțiunilor sociale dintre oameni, se știe că activitatea neuronilor acestora se sincronizează, în special în lobul frontal al creierului, indicând faptul că își acordă atenție reciproc, scrie The Independent.

Cercetătorii spun că privitul reciproc între oameni și animalele lor de companie canine poate provoca o sincronizare similară.

Noul studiu, publicat în revista Advanced Science, indică faptul că mângâierea duce la sincronizare în regiunea parietală, implicată și în acordarea atenției.

Recomandări

CIOLACU, DESPRE AVORT
SAFIEDDINE A FOST UCIS
ZIUA EDUCAȚIEI
ZUCKERBERG ÎN LUMEA MODEI
VACCIN PENTRU CANCER
PLOI ÎN JUMĂTATE DE ȚARĂ

Pe măsură ce animalele de companie și însoțitorii lor se apropie și devin mai familiari, oamenii de știință spun că sincronizarea poate deveni mai puternică. Studiul a pus 10 câini beagle cu oameni necunoscuți timp de cinci zile și a analizat semnalele EEG ale creierului de la ambii.

Pentru comparație, un grup de control format din oameni și câini a fost pus să stea în aceeași cameră, dar să nu interacționeze.

„Puterea sincronizării crește odată cu familiaritatea crescândă a diadei om-câine pe parcursul a cinci zile”, se arată în studiu.

Analiza sugerează că activitatea creierului uman este liderul, iar semnalele câinelui îl urmează.

Studiile anterioare au identificat regiuni ale creierului uman care sunt implicate în timpul mângâierilor, deoarece oamenii acordă o atenție deosebită câinilor lor, cu implicare emoțională. Aceasta este prima dată când s-a constatat că aceeași activitate este reflectată în creierul unui câine.

Unele mutații genetice cu caracteristici similare tulburării de spectru autist pot determina câinii să aibă simptome de deficiență socială, spun cercetătorii.

În cazul acestor câini, poate exista o pierdere a sincronizării activității cerebrale, precum și o atenție redusă în timpul interacțiunilor.

„Câinii cu mutații Shank3, care reprezintă un model animal complementar promițător al tulburărilor din spectrul autist, prezintă o pierdere a cuplării intercerebrale și o atenție redusă”, afirmă cercetătorii.

Citește și