Un ou de găină, vechi de 1.000 de ani, găsit intact de arheologi. Cum a fost distrusă descoperirea rară într-un laborator. FOTO

Un ou de găină, vechi de 1.000 de ani, găsit intact de arheologi. Cum a fost distrusă descoperirea rară într-un laborator. FOTO Oul a fost găsit intact de arheologi, însă a fost spart, din greșeală într-un laborator. Sursă foto: Israel Antiquities Authority
  • Arheologii din Israel au găsit un ou de găină, vechi de 1.000 de ani
  • Descoperirea este una incredibil de rară
  • Oul a fost găsit intact de arheologi, însă a fost spart, din greșeală într-un laborator

Arheologii din Israel au făcut o descoperire incredibil de rară în zona industrială veche din Yavneh, ce datează din perioada islamică: un ou de găină vechi de 1.000 de ani.

Am fost uimiți să îl găsim. Din când în când găsim fragmente de coji de ouă, dar un ou întreg este extraordinar“, mărturisește arheologul Alla Nagorsky.

Alla Nagorsky și oul găsit. Sursă foto: Gilad Shtern / Israel Antiquities Authority

În mod uimitor, oul a fost găsit intact, după ce a fost pus sub pământ, fiind conservat în toți acești ani, explică arheologii. Însă un accident de laborator a distrus oul, cercetătorii spărgându-l, din greșeală, scrie Haaretz.

Sursă foto: Dafna Gazit / Israel Antiquities Authority

Din cauza crăpăturii, majoritatea conținutul său s-a scurs. Totuși, Nagorsky susține că accidentul nu a avut prea mult efect asupra valorii sale arheologice deoarece în coajă a rămas o cantitate mică de gălbenuș, care a fost păstrată pentru viitoare analize ADN.

De fapt, spune Nagorsky, poate că ar fi trebuit să fie spart la un moment dat pentru a studia conținutul acestuia.

„Este o pierdere științifică, dar și un exemplu poetic despre cât de fragilă este legătura noastră cu trecutul nostru îndepărtat“, relatează futurism.com.

Alte descoperiri din situl săpat au inclus trei păpuși din os, tipice din secolul al XI-lea în zonă, și o lampă cu ulei.

Sursă foto: Gilad Shtern / Israel Antiquities Authority