• Oamenii au tendința de a plânge mai mult atunci când vremurile sunt grele, spun psihologii.
  • Atunci când ne simțim cronic stresați, lipsiți de somn, anxioși cu privire la viitor sau când ne lipsesc legăturile sociale, apărarea noastră se uzează.
  • Cercetătorii au descoperit, de asemenea, că persoanele care se simt mai bine după ce plâng sunt cele care sunt într-o formă mentală destul de decentă pentru început.

Psihologii spun că plânsul este un mecanism important de adaptare. Acesta ne permite să ne exprimăm emoțiile dificile, potrivit Wall Street Journal.

Poate ajuta la reducerea stresului prin activarea sistemului nervos parasimpatic, care controlează capacitatea organismului de a se relaxa. Și, poate cel mai important, ne permite să solicităm sprijin emoțional și să creăm legături.

„Suprimarea emoțiilor dureroase vă inhibă capacitatea de a simți toate emoțiile”, spune Natalie Dattilo, psiholog clinician la Brigham and Women’s Hospital din Boston și instructor de psihiatrie la Harvard Medical School. „Una dintre cele mai bune modalități de a te simți mai bine și de a deveni mai bun în a simți, este să plângi.”

Recomandări

CE DEVINE LUMEA?
ROMÂNII SE TEM DE EȘEC
GATA DE RĂZBOI?
A ATINS O COARDĂ SENSIBILĂ
MANDAT DE ARESTARE
APEL MISTERIOS

Oamenii au tendința de a plânge mai mult atunci când vremurile sunt grele, spun psihologii. Atunci când ne simțim cronic stresați, lipsiți de somn, anxioși cu privire la viitor sau când ne lipsesc legăturile sociale, apărarea noastră se uzează. Este suficient ca ceva să atingă un nerv și ne întindem după șervețele.

Plânsul poate fi și rău

Cu toate acestea, nu toate lacrimile sunt utile, spune Ad Vingerhoets, profesor emerit de emoții și bunăstare la Universitatea Tilburg din Olanda, care a studiat plânsul timp de peste 30 de ani.

Când Dr. Vingerhoets și colegii săi au studiat oameni din 35 de țări pentru a încerca să înțeleagă când este benefic plânsul, au descoperit că oamenii se simt mai bine după ce plâng atunci când altcineva le răspunde într-un mod amabil și de susținere. Și ajută atunci când plâng pentru ceva ce simt că pot controla, cum ar fi un conflict cu o persoană iubită.

Cercetătorii au descoperit, de asemenea, că persoanele care se simt mai bine după ce plâng sunt cele care sunt într-o formă mentală destul de decentă pentru început. Cei care sunt deprimați și plâng mult, sunt mai puțin susceptibili de a se simți mai bine după aceea. Acest lucru se poate datora faptului că atunci când oamenii plâng des, ceilalți pot începe să îi ignore, spune Dr. Vingerhoets.

Motivele pentru care plângem fluctuează de-a lungul vieții noastre, spune el. Când suntem tineri, plângem din cauza durerii fizice. Pe măsură ce îmbătrânim, vărsăm lacrimi de empatie-pe suferința altcuiva- sau din motive sentimentale. La toate vârstele, plângem atunci când ne simțim neajutorați sau frustrați și când experimentăm o pierdere sau o separare.

Femeile plâng mai mult decât bărbații

Între două și cinci ori pe lună în cazul femeilor, comparativ cu o dată sau mai puțin la două luni în cazul bărbaților, arată cercetările doctorului Vingerhoets.

Bărbații sunt mai puțin predispuși să plângă pentru ceva banal, cum ar fi o defecțiune a calculatorului. Acest lucru se poate datora faptului că bărbații sunt condiționați din punct de vedere cultural să își suprime lacrimile și pentru că testosteronul inhibă plânsul, spune el. Dar ei plâng în aceleași situații grave, cum ar fi doliul sau durerea de inimă. Iar bărbații au tendința de a plânge mai ușor pe măsură ce îmbătrânesc.

Cum poți avea un plâns bun? Iată câteva sfaturi de specialitate.

Găsiți un loc sigur

„Dacă vreți ca plânsul să fie benefic, trebuie să o faceți într-o situație în care vă simțiți confortabil”, spune Lauren Bylsma, profesor asistent de psihiatrie și psihologie la Universitatea din Pittsburgh, care studiază plânsul.

Ea spune că majoritatea oamenilor preferă să plângă acasă, singuri sau cu o altă persoană apropiată, între orele 19:00 și 22:00. „Este posibil să fie obosiți și să se elibereze de stresul zilei”, spune Dr. Bylsma.

Un prieten vă poate ajuta

Cercetările arată că plânsul poate fi cel mai cathartic atunci când o facem în fața unei alte persoane care ne sprijină, cum ar fi un prieten apropiat sau un partener romantic.
Pentru a obține sprijinul de care aveți nevoie, Dr. Bylsma sugerează să spuneți: „Nu am nevoie ca tu să rezolvi asta. Am nevoie doar de un plâns bun”.

Dar este în regulă și să plângi singur

S-ar putea să vă simțiți mai confortabil și mai puțin conștient de sine. Puteți lăsa lacrimile să curgă – să aveți un adevărat „plâns urât” – care poate produce o mare eliberare emoțională. Unii oameni consideră că este mai ușor să se concentreze și să-și proceseze emoțiile singuri.

Să nu vă fie rușine

Acest lucru va anula beneficiile pozitive ale plânsului, spune Dr. Vingerhoets.

Concentrează-te pe ceea ce te supără, nu pe reacția ta

Contrar credinței populare, oamenii care plâng nu sunt văzuți de obicei ca fiind slabi de către ceilalți atunci când plânsul lor este autentic, spune el. Mai degrabă, cei care plâng sunt văzuți ca fiind empatici, de încredere și cinstiți, au arătat cercetările efectuate de Dr. Vingerhoets și alții.
Bărbații pot găsi util să se gândească la un model masculin puternic care a plâns. Câteva lucruri vechi, dar bune: Walter Cronkite. Lou Gehrig. Dwight D. Eisenhower.

Acordă-ți permisiunea

Gândește-te la asta ca la o formă de autoîngrijire. Simte-te confortabil. Pregătește o cutie de șervețele. Gândiți-vă la ceea ce vă întristează.

„Ca o practică regulată, plânsul poate fi foarte terapeutic și o modalitate de a vă întări mușchii de reglare a emoțiilor”, spune Dr. Dattilo.