• Vânzătorii de pachete stelare cu numele tău sunt vânzători de iluzii
  • Se întâmplă foarte rar când este descoperită o nouă stea şi Uniunea Naţională de Astronomie este singura care poate da nume corpurilor cereşti
  • În România au fost vândute cele mai strălucitoare stele, printe ele fiind şi Polaris

Cauţi pe cer o stea şi vrei să o cumperi pentru a-i da numele tău? Să ştii că vânzătorii de stele îţi vând iluzii. Chiar dacă sună interesant şi îţi alintă orgoliul un astru cu numele tău, astronomul Elizabeth Petrescu spune că doar Uniunea Naţională de Astronomie poate da nume corpurilor cereşti. În cei câţiva ani de muncă la Observatorul din Bucureşti ea a întâlnit foarte mulţi români care au cumpărat stele.

Vânzătorii de stele din România au reuşit să vândă multe din stelele pe care le vezi seara pe cer. Uneori au fost vândute chiar şi astre din emisfera sudică. Totuşi, să ştii că oamenii de ştiinţă utilizează numele stelelor şi coordonatele acestora pentru a identifica zone pe cer, aşa că simplii muritori care cumpără stele online nu pot denumi astre cu numele lor.

„Am cumpărat o stea cu numele Tatiana din constelaţia Pavo. Dar venind aici la Observator am constatat că nu o pot vedea din România, pentru că se află în emisfera sudică. Şi nici numele Tatiana nu-l poate purta pentru că poartă un nume dat de oamenii de ştiinţă”, transmite Tatiana Paşcovschi, corespondent MEDIAFAX.

Recomandări

EMANUEL PÂRVU AJUNGE LA CANNES
S-A RUPT COALIȚIA LA BUCUREȘTI
CE MĂNÂNC AZI?
PRINȚUL LOUIS A ÎMPLINIT ȘASE ANI
9/10 ANGAJAȚI SE CRED EXPERȚI IT
DAVID PECKER ÎȘI REIA ACUZAȚIILE ÎMPOTRIVA LUI TRUMP

Elizabeth Petrescu, astronom Observatorul Astronomic Bucureşti: Numai Uniunea Naţională de Astronomie poate să denumească stele şi acest lucru se întâmplă destul de rar. Unele dintre cele mai strălucitoare stele de pe cer au fost vândute în România, cum ar fi stele din Orion, din Carul Mare sau chiar şi Steaua Polară, care mai nou se numeşte şi Marcel-35, dacă vreţi să îi spuneţi şi aşa. Acest nume este în cataloagele din România al celor care vând stele. Din punct de vedere ştiinţific şi oficial stelele nu pot să primească nume doar intrând pe internet, îmi scriu numele şi atunci o stea anume se va numi Elisabeta de acum înainte.