- Aproximativ 25% dintre adulții români din Gen Z spun că nu au făcut sex niciodată.
- Gen Z face sex în medie de 3 ori pe lună, mai puțin decât Millennials și Gen X.
- Millennials și Gen X fac sex, în medie, de 5 ori pe lună.
- 29% dintre franțuzoaice au făcut sex cu cel puțin 10 bărbați.
- 10% dintre franțuzoaice declară că le plac și femeile și bărbații.
- 10% dintre bărbații tineri din Statele Unite sunt încă virgini.
Gen Z din România face mai puțin sex, față de generațiile anterioare. Tinerii fac sex, în medie, de trei ori pe lună – mai rar decât Millennials și Gen X, care au o medie de cinci ori.
Mai grav este că aproximativ 25% dintre adulții din Generația Z spun că nu au făcut niciodată sex.
De ce face Generația Z atât de puțin sex?
Camelia Cochirleanu, psihoterapeut de cuplu și sexolog: „Păi sunt mai mulți factori aici și nu m-aș duce neapărat într-o inhibare. Vorbim despre o generație care trece prin niște schimbări profunde, în primul rând din punct de vedere social. Deci nu este vorba despre lipsa de dorință neapărat sau despre inhibare. Asta nu înseamnă că ele nu sunt acolo, ci despre o schimbare profundă în modul în care acești tineri privesc intimitatea, conexiunea și siguranța personală.
Generația Z este o generație mult mai conștientă emoțional. În generația de millennials și X, introspecția nu era atât de mult promovată sau încurajată acasă de părinți. Chiar multe subiecte erau tabu. Pe când generația Z are un nivel mai ridicat de conștientizare al sănătății mintale, a limitelor personale, a emoționalității. Și atunci, mulți dintre ei aleg să nu intre în relații sexuale ocazionale dacă nu simt o conexiune autentică sau un spațiu sigur.
Pentru ei a crescut foarte mult accentul pus pe consimțământ, pe comunicare deschisă, pe evitarea relațiilor toxice. Observ în cabinet, pentru că lucrez cu mulți tineri, că din ce în ce mai mult învață să identifice semnele unei relații toxice încă de la vârsta liceului.
Pe de altă parte, vorbim de impactul anxietății și al stresului asupra lor. Tinerii se confruntă cu niveluri crescute de anxietate, stres academic. Ei sunt supuși unui control mult mai mare decât noi am fost supuși, adică controlul este la școală, au și catalog digital, nu prea mai pot să chiulească, absentele se văd, presiunea academică este crescută pentru că și mediul de lucru este în continuă schimbare și prioritățile se schimbă”.