• Șobolanul a detectat 39 mine terestre și 28 muniții
  • Din cele 30 animale premiate, Magawa este primul câștigător din specia sa
  • Ceremonia de înmânare a medaliei va fi difuzată online

Un șobolan gigant african a fost premiat cu o prestigioasă medalie de aur pentru munca sa de detectare a minelor terestre, relatează BBC.

El a fost dresat să descopere materiale explozive în zonele minate din Cambodgia, unde mii de oameni au fost răniți sau uciși de explozii. Magawa a dezgropat până acum peste 60 de dispozitive periculoase pe o suprafață mare, cât 20 de terenuri de fotbal adunate.

Șobolanul e considerat salvator de vieți omenești, chestie care i-a adus o medalie de aur din partea PDSA, o cunoscută organizație veterinară caritabilă.

Recomandări

MACRON CERE ARMĂ NUCLEARĂ PENTRU UE
CE FACEM CU POLUAREA?
CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
NO MORE EMMA?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN

De-a lungul carierei sale, Magawa a mirosit 39 mine terestre și 28 muniții care încă nu explodaseră.

Organizația veterinară britanică de caritate PDSA i-a oferit medalia de aur pentru ,,devotament la datorie, în localizarea și degajarea minelor terestre mortale din Cambodgia”

Se estimează că în această țară din sud-estul Asiei, există aproximativ 6 milioane mine terestre. Medalia este inscripționată cu următoarele cuvinte de laudă: ,,Pentru vitejie animală sau devotament la datorie” . Din 30 animale câștigătoare ale acestei medalii, Magawa este primul șobolan premiat.

Rozătoarea în vârsta de 7 ani a fost antrenat de organizația de caritate Apopo, înregistrată în Belgia, dar cu sediul în Tanzania. Organizația se ocupă de un program de creștere și antrenare a animalelor, denumit ,,HeroRATs”.

Animalele sunt antrenate în detectarea minelor terestre și tuberculozei, încă din anii ’90. După un an de antrenament, animalele primesc un certificat.

,,Câștigarea acestei medalii este o onoare pentru noi, și un mare lucru atât pentru oamenii din Cambodgia, cât și pentru oamenii din colțurile lumii afectate de minele terestre”, a declarat Christophe Cox, directorul executiv al organizației Apopo, într-o conferință de presă.

PDSA va difuza ceremonia de înmânare a medaliei pentru șobolanul Magawa pe site-ul oficial al organizației.

Conform organizației Apopo, șobolanul Magawa, născut și crescut în Tanzania, cântărește 1.2kg și are 70 cm. Deși este mult mai ,,solid” față de alte specii de șobolan, Magawa este în continuare suficient de firav pentru a nu declanșa minele, în caz că trece peste ele.

Șobolanii sunt antrenați să detecteze un compus chimic din explozivi, ceea ce înseamnă că își folosesc timpul eficient prin ignorarea a tot ce este fier vechi și nu conține compusul respectiv, ajungând astfel mai ușor la minele periculoase. Odată găsite minele, șobolanii ,,zgârie” partea de sus pentru a le semnala oamenilor.

Magawa poate cerceta suprafețe de mărimea unui teren de tenis în doar 20 minute, față de 1-4 zile, cât i-ar lua unui om cu un detector de metal.