• În caz de control, dovada asigurării RCA se va face în mai multe moduri
  • Vei putea arăta documentele polițiștilor și pe telefon sau tabletă
  • Până acum, dovada asigurării se putea face numai prin prezentarea în format tipărit a poliței RCA

Am o veste bună. Urmează să scapi de amendă dacă ești oprit de polițiști în trafic și n-ai RCA-ul la tine în varianta originală, pe format hârtie.

Un act normativ publicat în Monitorul Oficial a modificat legislația astfel încât să poți arăta asigurarea chiar și pe telefon.

Colegul meu Edi a analizat mai bine documentul. Spune-mi Edi, concret, ce se schimbă?

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
UNDE MERGI AZI?
TEHERAN: IRAN NU PLĂNUIEȘTE UN RĂSPUNS
INS: PIAȚA REZIDENȚIALĂ SCADE
TAYLOR SWIFT CÂNTĂ DESPRE GÂNDURILE SUICIDARE

Ioana, vom putea face dovada asigurării RCA inclusiv cu contractul de asigurare, nu doar cu polița de asigurare. În plus, actele vor putea fi prezentate și în format electronic, adică inclusiv pe telefon sau tabletă. Iar dacă nu vom avea la noi actele nici în original, nici pe telefon, mai am o veste bună. Polițiștii vor putea verifica existența asigurării RCA într-o bază de date la nivel național, denumită Administrare Istoric Date Asigurări Auto. Este o bază de date se poate verifica, la cel mult cinci zile de la încheiere, orice poliță RCA emisă de către asigurătorii autorizați.

Când intră în vigoare noile măsuri?

Norma emisă de ASF a apărut ieri în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare de 3 zile, adică joi. Asta înseamnă că azi și mâine, inclusiv, ar trebui să avem în continuare la noi asigurarea în original, asta pentru a evita amenzile de până la 2.000 de lei și chiar reținerea certificatului de înmatriculare.