• În ultimii 5 ani, lectura în rândul copiilor a scăzut cu aproximativ 20%.
  • Copiii cu vârste între 6 și 12 ani preferă poveștile ilustrate și benzile desenate.
  • Aprox. 60% dintre copiii români citesc în afara școlii, însă majoritatea doar ocazional.
  • În medie, copiii citesc 12 cărți în fiecare an, la nivelul Uniunii Europene.
  • România se află sub media europeană la numărul de cărți citite de copii într-un an.
  • Doar 35% dintre părinți citesc alături de copiii lor cel puțin o dată pe săptămână.

Începutul vacanței aduce cu sine momentul ideal să deschizi ușa copilului tău către noi lumi cum altfel decât prin lectură.

Fără grija temelor sau evaluărilor, poți transforma cititul într-o activitate relaxantă și captivantă, pe care să o împărtășești alături de copilul tău.

Cum putem să le trezim pofta pentru citit copiilor?

„E adevărat, poate românii nu sunt cei mai mari cumpărători de carte din Europa, dar dacă își doresc să descopere, pot găsi foarte multe variante de colecții noi și de autori extraordinari la editurile de pe piață.

Recomandări

SUSPECTUL E ARESTAT
LARA NU VREA LA SENAT
SUA NU ÎNCHIDE GUVERNUL
ÎNCEP CONSULTĂRILE
UNDE MERGI LA BRUNCH
REVOLUȚIA AJUNGE ÎN CAPITALĂ

Iar la editura Paralela 45 avem cărți foarte bune de autori contemporani, atât pentru copiii care încep să descopere literele, cât și pentru copiii mai măricei care petrec mai mult timp singuri în vacanță și își doresc să descopere lumi fascinante, lumi de ficțiune cu personaje care să-i incite. 

Cum putem să le trezim copilor pofta de citit? Arătându-le că pot alege, arătându-le mai multe variante, iar ei să pot să decidă singuri ce citesc. Și foarte important, prezentându-le lectura ca pe o plăcere, ca pe o activitate creativă, ca pe o activitate a libertății și nici de cum ca pe o constrângere, ca pe o corvoadă sau ca pe o temă pentru acasă.

Ce aș recomanda concret, acum în vacanță, pentru micii cititori ar fi în primul rând seria „Gusti și Monștrii” pentru copiii de la 8 ani în sus, de Jaume Copons și Liliana Fortuny. Sunt niște foarte apreciați autori spanioli, iar în seria lor este vorba despre Gusti Pianola, un băiețel tare simpatic, care are tot felul de aventuri, fiindcă a descoperit un monstruleț care prinde viață doar atunci când îi citește. 

O altă serie de autori pe care v-o propun este cea de Daniel Pennac, un autor francez contemporan foarte îndrăgit, inclusiv în literatura pentru oameni mari. La editura Paralela 45 avem deja patru titluri noi. Este vorba de „Ochi de Lup”, „Ernest și Celestine” și „Povestea unui Cățel”. 

Iar o modalitate de a atrage copiii către acest tip de ficțiune este să le propunem și o variantă care cuprinde bandă desenată, cum este pentru volumul „Ochiul Lupului”, care pornește de la textul lui Daniel Pennac și are bandă desenată de Mathieu Sapin.

Nu în ultimul rând, pentru copii, vă propun seria „A boy called Bat” de Elena K. Arnold, o serie semnată de autoare premiată, iar seria este una foarte duioasă și plină de umor despre un băiețel care are afecțiuni din spectrul autist. Și e interesant să descopere copiii care poate fi viața și realitatea unui copil autist”, a declarat Cătălina Bălan, PR la editura Paralela 45, pentru Aleph News.

Citește și