• Vaccinarea oferă individului și societății este, potrivit specialiștilor, cel mai bun mod de a depăși criza provocată de coronavirus
  • Când majoritatea oamenilor vor fi vaccinați, va fi mai sigur să facem lucruri în comunitate
  • În acest an, numărul de cazuri de gripă sezonieră este substanțial mai mic decât de obicei

Avem vaccin. Ba mai mult, avem vaccinuri. Mai multe. Ele aduc speranța sfârșitului pandemiei. Dar chiar și atunci când o să primim prima doză, nu va însemna o revenire imediată la viață dinainte de pandemie.

Oamenii de știință invocă mai multe motive pentru a purta masca în continuare și a rămâne precauți. Vaccinurile nu oferă o protecție perfectă; încă nu știm dacă persoanele vaccinate pot răspândi virusul; iar coronavirusul își va continua răspândirea rapidă până când o mare majoritate a populației este vaccinată sau a supraviețuit unei infecții.

Uma Karmarkar, neuroeconom la Universitatea din California, San Diego, recomandă oamenilor să se gândească la „cum mergem înainte” în loc să „revenim la normal”. Neuroeconomia face legătura între neuroștiințe, psihologie și economie. Vaccinarea oferă individului și societății cel mai bun mod de a merge mai departe. Unele părți ale vieții vor începe să se simtă diferite de îndată ce va începe vaccinul.

Recomandări

ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
CÂND ADERĂ MOLDOVA LA UE
EUROPA ÎNVINGE CRIZA ENERGETICĂ
PRĂBUȘIREA PODULUI DIN BALTIMORE
CILLIAN MURPHY DEVINE VEGAN
GOSLING ÎȘI FACE COMPANIE DE PRODUCȚIE

Persoanele vaccinate ar trebui să poarte în continuare măști

Când unii oameni sunt vaccinați, dar majoritatea celorlalți nu sunt încă, viața lor probabil nu ar trebui să se schimbe prea mult, spun experții. Cel mai probabil va fi mai sigur pentru ei să facă lucruri precum cumpărăturile. Dar persoanele vaccinate ar trebui să poarte în continuare măști și să evite grupurile mari și adunările interioare atunci când este posibil.

Acest lucru este important atât pentru sănătatea lor, cât și pentru sănătatea altora, spun experții. Oamenii de știință așteaptă să afle dacă persoanele vaccinate pot răspândi virusul la alții. Datele timpurii privind transmiterea par a fi promițătoare, dar este foarte puțin probabil ca vaccinurile să limiteze complet contagiozitatea.

95% nu înseamnă 100%

De asemenea, în timp ce dovezile timpurii sugerează că primele vaccinuri din SUA reduc riscul oamenilor de a dezvolta Covid-19 cu aproximativ 95 la sută, asta înseamnă că o mică parte ar putea să se îmbolnăvească – și atât timp cât virusul este la fel de răspândit ca și acum, chiar și acea parte mică ar putea fi un număr mare.

Dacă voi și oamenii pe care doriți să îi vedeți sunt toți vaccinați, ar trebui să fie mai sigur să socializați cu ei, inclusiv în interior, au spus experții. Însă, fiind în grupuri mari sau călătorind, atunci când nu există nici o modalitate de a ști dacă oamenii din jurul tău au fost vaccinați, va rămâne riscant.

Când majoritatea oamenilor vor fi vaccinați, va fi mai sigur să facem lucruri în comunitate, cum ar fi să mâncăm la restaurantele interioare, să participăm la o petrecere sau să mergem cu autobuzul. Crăciunul viitor, familiile se pot aduna probabil în moduri pe care ar trebui să le evite în acest an.

Mulți oameni de știință cred că cel puțin 70% dintre oameni trebuie să fi dobândit imunitate pentru ca întreaga comunitate să fie protejată. Totuși, acest număr este doar o estimare și ar putea fi necesar să fie revizuit după ce vom afla mai multe despre modul în care vaccinurile afectează capacitatea de răspândire a virusului.

În acest an, numărul de cazuri de gripă sezonieră este substanțial mai mic decât de obicei, o schimbare care se explică parțial prin utilizarea pe scară largă a măștilor și distanțarea fizică. Dacă le menținem, schimbările pe care le-a produs coronavirusul în viețile noastre ar putea avea beneficii în reducerea riscurilor de alte boli în viitor.