• Primul pas în amenajarea unei grădini este analiza și fertilizarea solului.
  • Pasul doi este tratarea împotriva dăunătorilor și schimbarea primului strat de pământ.
  • În loc să își cumpere o mașină nouă, Gabriela a investit în grădina de vis.
  • Codruț Ancheș: În România nu există conceptul de ferme cu plante mari sau foarte mici.

Îți place să te plimbi prin marile parcuri ale lumii. Te relaxează, îți încântă simțurile și te simți ca în paradis. Dar cum ar fi să ai un colț de rai chiar la tine acasă?

Gabriela este profesor de biologie și știe cât de important este mediul înconjurător pentru viață. Tocmai de asta a investit în grădină, o mică avere, aproape 50 de mii de euro.

Gabriela Anches, proprietar – grădină: „Pentru sănătate, pentru relaxare și pentru mediul familial, este importantă și o amenajare, nu doar lucruri materiale, de genul mașină.”

Ghidată de acest principiu, și-a făcut o grădină de peste 500 de metri pătrați. Cu ajutor specializat, din partea soțului,
Gabriela a adus paradisul în propria curte. Iar piesa de rezistență este un arbore special adus din Japonia.

Gabriela Ancheș, proprietar – grădină: „Este un molid argintiu produs pe continentul asiatic, adică în Japonia, o țară specifică bonsaiilor. Această plantă are în jur de 25 de ani. Prețul unei astfel de plante este în jur de 3.000 de euro.”

Gabriela Ancheș, proprietar – grădină: „Am mers pe partea de conifere mai mult, deoarece nu fac foarte multă mizerie, nu cad frunzele și așa mai departe, dar am ales și pomi fructiferi pentru a avea fructe proaspete la noi în curte.”

Toate plantele, arborii și arbuștii sunt de import. Aduse din întreaga lume și aclimatizate în Italia, pot fi plantate în orice anotimp și, cel mai important, sunt deja la dimensiunea dorită. Prețul pornește de la câteva zeci de euro și poate ajunge la câteva mii. Dar cea mai mare parte a investiției nu este la vedere.

Codruț Angheș, inginer horticol: „Vii cu toate lucrările de pregătire a terenului, aduci pământ corespunzător, faci lucrările de drenaj, instalație de irigare prin automatizare. Am un gazon de tipul OxyGazon, este un gazon special de trafic intens, pe care poți să joci fotbal, poți să joci baschet, poți să joci toate sporturile pe el.”


Recomandări

NOU COD PENTRU SCHENGEN
CE FAC ELEVII ÎN SĂPTĂMÂNA VERDE
NE-A SALVAT VACCINUL?
O ROMÂNCĂ ARBITREAZĂ LA UEFA
CIOLACU: COALIȚIA NU SE RUPE
UK: FETELE ÎNTREC BĂIEȚII LA FUMAT