• Charles al III-lea al Marii Britanii a fost încoronat rege, în timpul unui ritual din secolul al VIII-lea.
  • „Am venit nu pentru a fi servit, ci pentru a servi”, a spus Charles în primele sale remarci din cadrul ceremoniei.
  • Zeci de mii de oameni s-au înghesuit în centrul Londrei, în ciuda ploii, pentru a-i vedea pe rege și pe regina Camilla.

Charles al III-lea al Marii Britanii a fost încoronat rege, în timpul unui ritual din secolul al VIII-lea, într-o metropolă din secolul XXI, cu câteva concesii pentru epoca modernă, dar cu un fast de basm, nemaiîntâlnit de la încoronarea reginei Elisabeta a II-a, mama sa, în 1953.

„Am venit nu pentru a fi servit, ci pentru a servi”, a spus Charles în primele sale remarci din cadrul ceremoniei, stabilind tema pentru procedurile intime, dar grandioase. Regele, în vârstă de 74 de ani, a fost uns cu ulei sfânt, simbolizând natura sacră a domniei sale. A fost învestit cu o mantie imperială, iar arhiepiscopul de Canterbury i-a pus pe cap coroana străveche a Sfântului Edward. După slujbă, Charles și Camilla se vor întoarce la Palatul Buckingham într-o diligență de aur folosită de Elisabeta pentru procesiunea încoronării sale, scrie New York Times.


Zeci de mii de oameni s-au înghesuit în centrul Londrei, în ciuda ploii, pentru a-i vedea pe rege și pe regina Camilla, care au călătorit de la Palatul Buckingham la Westminster Abbey în trăsura de stat a Jubileului de Diamant, escortată de patru divizii ale regimentului Household Mounted Cavalry.

Recomandări

EMANUEL PÂRVU AJUNGE LA CANNES
S-A RUPT COALIȚIA LA BUCUREȘTI
CE MĂNÂNC AZI?
PRINȚUL LOUIS A ÎMPLINIT ȘASE ANI
9/10 ANGAJAȚI SE CRED EXPERȚI IT
DAVID PECKER ÎȘI REIA ACUZAȚIILE ÎMPOTRIVA LUI TRUMP

În timpul slujbei, Charles a jurat să susțină Biserica Angliei, deși arhiepiscopul de Canterbury, Preafericitul Justin Welby, l-a încurajat pe rege să „promoveze un mediu în care oamenii de toate credințele și convingerile pot trăi liber”. Este una dintre cele câteva modificări aduse liturghiei, în timp ce biserica și Palatul Buckingham au încercat să adapteze o slujbă veche de 1.000 de ani la lumea ecumenică de astăzi

Cele aproximativ 2.300 de persoane care au participat la ceremonie au inclus fețe noi, neamuri vechi, lideri mondiali, icoane ale muzicii pop și altele – o coterie care a vorbit despre eforturile lui Charles de a îmbrățișa o Mare Britanie modernă și multiculturală, dar și despre identitatea dinastică a monarhiei.