• Peste 80% dintre orășeni sunt mulțumiți de orașul lor
  • Doar 57% din populația urbană a țării e mulțumită de nivelul zgomotului
  • 66% dintre cei de la oraș sunt satisfăcuți de condiția spațiilor verzi
  • Bucureștiul se află în coada clasementului în privința mulțumirii oamenilor, în top este Clujul
  • Studiul a fost făcut între 1 iulie – 15 august 2020 în 41 de orașe

Spunem mulți că vrem o țară ca afară. Dar, ne plac mult orașele noastre. Mult mai mult decât europenilor.Cel puțin asta reiese din Barometrul Urban făcut de Banca Mondială.

83% din populația urbană de la noi este mulțumită de calitatea vieții din localitatea în care trăiește. Cu 3 la sută mai mult decât media europeană. Orașul de la noi în care locuitorii sunt cei mai încântați de ceea ce au în jur e Cluj-Napoca. Urmat foarte aproape în top de Oradea și Alba Iulia.

Jumătate dintre cei care stau în oraș sunt mulțumiți de serviciile de sănătate locale. Cei mai mulțumiți sunt cei din Iași, Drobeta Turnu Severin, Oradea și Alba Iulia. Tot jumătate dintre orășeni sunt mulțumiți de cum arată străzile pe care merg în fiecare zi.
Cele mai puține plângeri legate de cum arată șoselele le au cei din Constanța și Oradea.

Recomandări

MACRON CERE ARMĂ NUCLEARĂ PENTRU UE
CE FACEM CU POLUAREA?
CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
NO MORE EMMA?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN

Iar când vine vorba de aerul pe care îl respirăm, cei din Suceava sunt cei mai fericiți. În București părerile sunt împărțite. Iar cei din Ploiești se plâng că respiră un aer îmbâcsit.

Cluj-Napoca

În Cluj-Napoca, locuitorii sunt cei mai mulţumiţi de oraşul în care trăiesc. Gradul de satisfacţie este, potrivit Băncii Mondiale, de 97%. Sunt multumiți de transportul în comun, de facilitățile sportive, de viața culturală bogată, dar și de oferta serviciilor educaționale.

În schimb, nu sunt la fel de încântaţi de starea străzilor, a clădirilor şi, surprinzător, de serviciile medicale locale. Dacă iei în calcul să te muți mai în Vestul țării să știi că și Timișoara e o variantă. Dacă te uiți la ce zic oamenii care trăiesc deja acolo. Și, tot din ceea ce zic ei, nu o să fie greu să găsești un loc de muncă.

Timișoara

Potrivit barometrului urban, timișorenii sunt foarte mulțumiți de situația locurilor de muncă. 90% este gradul de satisfacție, procent care plasează Timișoara pe primul loc. Pe o scară de la 1 la 10, gradul de mulțumire privind calitatea joburilor, Timișoara e tot pe primul loc, cu 7,1. Gradul de satisfacție al timișorenilor este de 71%. Amintim aici modernizarea și extinderea unor pasaje, transformarea canalului Bega într-unul navigabil, dar și reabilitarea cladirilor instorice.

Și chiar dacă Timișoara stă bine la aceste capitole, încredera în administrația locală este scăzută. Orașul nu e în top trei.
Campioni sunt Oradea, Cluj-Napoca și Alba-Iulia

București

O fi Bucureștiul capitala României, dar, clar nu e orașul în care te bucuri că locuiești. Ce îi supără pe cei care au buletin de capitală sau măcar rezidență aici. Față de locuitorii altor orașe din țară, bucureștenii sunt cei mai nemulțumiți de calitatea aerului și de zgomotul din oraș. De asemenea, doar 57% dintre locuitorii Bucureștiului se simt în siguranță în spațiile publice.

Câteva reacții ale oamenilor din București:

„Este complet insuportabil aerul din București. Abia dacă se poate respira la câte mașini circulă prin tot centrul.

„Acuma, din ce în ce mai multe mașini, din ce în ce mai multă poluare, din toate punctele de vedere, și fonică și tot ce vreți. Dacă poți să repiri prin Bucureștiu ăsta. ”

„Nu cred că calitatea aerului este foarte bună în București. Aveți foarte mult trafic și multe clădiri înalte care mențin poluare înauntrul orașului.”

„Zgomotul da, e o problemă. Te obișnuiești până la urmă, dar na, e greu, e aiurea.”

Potrivit Barometrului Urban în Drobeta Turnu-Severin aproape toți locuitorii sunt mulțumiți de orașul lor. Drobeta este în topul clasamentului cu un rating de mulțumire de peste 90%. Locuitorii din Ploiești se plâng de cele mai multe lucruri în orașul lor.