• „LinkedIn envy” este anxietatea cauzată de comparația cu succesul altora.
  • „Excited to announce” a devenit un trigger de anxietate pentru tinerii care caută job-uri.
  • 2 din 3 români nu se simt împliniți profesional, iar 60% încearcă să reducă stresul la job.
  • Gen Z se simte presată să aibă o carieră perfectă, similară cu cea a colegilor.
  • Firmele de recrutare încurajează postările despre reușite și creează frustrare.

Generația Z descoperă o nouă sursă de anxietate: „LinkedIn envy”. Dacă Milenialii se compară pe Instagram, tinerii de azi își măsoară succesul profesional prin postările altora de pe LinkedIn.

Platforma e plină de anunțuri despre joburi de vis, promovări și reușite spectaculoase, iar cei care nu sunt în aceeași etapă a carierei resimt o presiune imensă.

Cum a ajuns să creeze atâta presiune socială pentru Gen Z?

Andrei Șerbănoiu, expert în social media: „În principiu, noi căutăm să ne comparăm. Și LinkedIn, fiind o platformă în care sărbătorim mai degrabă succesul decât eșecurile, ne aduce în față toate succesurile celorlalți, punând presiune pe noi să avem și noi succesurile noastre. Și de aici poate problemele cu anxietatea”.

Recomandări

CU CE SUGESTII VINE PUTIN
DEZASTRU ÎN MYANMAR
EȘTI DIN UE? AI BULETIN ELECTRONIC
STAN VA JUCA ÎN AVENGERS
CE ADUCE NOU PISA
SE SCHIMBĂ LEGEA-N FRANȚA

Cum putem gestiona presiunea faptului că nu avem succes profesional?

Andrei Șerbănoiu, expert în social media: „În principiu, să înțelegem că LinkedIn este despre sărbătorirea succesului și nu despre viața în general. Să ne concentrăm pe ce putem face cu adevărat. Ce pot eu schimba la ce fac eu în fiecare zi ca să am succes mai departe, să obțin promovarea pe care mi-o doresc sau job-ul pe care mi-l doresc.

Până la urmă, cred că toate platformele astea de socializare ne îndeamnă puțin să vedem viața așa cum nu prea e de fapt în realitate”.

Citește și