• Mai multe state americane, precum Texas și Georgia, au interzis agențiilor de stat să folosească TikTok.
  • Fostul președinte al SUA, Donald Trump, a încercat, de asemenea, să aducă o serie de modificări de politică care ar fi blocat utilizarea TikTok în țară, dar a pierdut o serie de bătălii în instanță în acest sens.
  • La începutul acestei luni, statul Maryland a interzis agențiilor sale guvernamentale să folosească TikTok și alte platforme chinezești și rusești.

Un nou proiect de lege privind cheltuielile din Congresul SUA propune interzicerea platformei chineze de partajare video TikTok pe majoritatea dispozitivelor guvernamentale, pe fondul preocupărilor legate de spionaj și cenzură în jurul aplicației.

Proiectul de lege în valoare de 1.700 de miliarde de dolari prezentat marți include cerințe de interzicere a majorității utilizărilor TikTok sau a altor aplicații create de proprietarul platformei, ByteDance Ltd, a relatat Associated Press.

Deși aplicația este populară în rândul a aproape două treimi dintre adolescenții din SUA, în SUA a crescut îngrijorarea bipartizană că Beijingul ar putea folosi o parte din puterea sa de reglementare asupra companiilor chineze pentru a controla datele utilizatorilor americani.

Recomandări

CINE VA PRELUA ȘEFIA C.E.
NOU COD PENTRU SCHENGEN
NE LIPSEȘTE EDUCAȚIA FINANCIARĂ?
NE-A SALVAT VACCINUL?
CIOLACU: COALIȚIA NU SE RUPE
O ROMÂNCĂ ARBITREAZĂ LA UEFA

La începutul acestei luni, statul Maryland a interzis agențiilor sale guvernamentale să folosească TikTok și alte platforme chinezești și rusești, în urma unor rapoarte care susțin că hackeri susținuți de statul chinez au furat milioane de euro din fondurile de ajutorare ale COVID în SUA.

NBC a relatat la începutul acestei luni că grupul de hackeri APT41, legat de guvernul chinez, a furat cel puțin 20 de milioane de dolari în beneficii de ajutor COVID, inclusiv din împrumuturi ale administrației pentru întreprinderi mici, precum și din fonduri de asigurare de șomaj în peste o duzină de state americane.

Guvernul chinez și-a arătat dorința de a fura datele americanilor la o scară care eclipsează orice alta”, a declarat anterior directorul FBI, Christopher Wray, adăugând că TikTok reprezintă o amenințare la adresa securității naționale.

În zilele următoare, alte câteva state americane, precum Texas, Georgia și Utah, au interzis agențiilor de stat să utilizeze TikTok și pe dispozitivele emise de guvern.

TikTok culege cantități uriașe de date de pe dispozitivele utilizatorilor săi – inclusiv când, unde și cum își desfășoară activitatea pe internet – și oferă acest tezaur de informații potențial sensibile guvernului chinez”, a declarat Abbott într-o scrisoare trimisă locotenentului guvernator Dan Patrick, președintelui Camerei Deputaților din Texas, Dade Phelan, și liderilor agențiilor de stat.

Un purtător de cuvânt al TikTok a declarat recent, într-o declarație, că societatea va continua să informeze membrii Congresului SUA cu privire la planurile sale bine puse la punct” pentru a ne securiza și mai mult platforma în SUA”.

Este îngrijorător faptul că, în loc să încurajeze administrația să își încheie revizuirea securității naționale a TikTok, unii membri ai Congresului au decis să facă presiuni pentru o interdicție motivată politic care nu va face nimic pentru a promova securitatea națională a SUA”, a declarat purtătorul de cuvânt.

Mai multe agenții americane, printre care Homeland Security și Departamentul Apărării, au interzis deja TikTok de pe dispozitivele deținute de guvern.

Fostul președinte al SUA, Donald Trump, a încercat, de asemenea, să aducă o serie de modificări de politică care ar fi blocat utilizarea TikTok în țară, dar a pierdut o serie de bătălii în instanță în acest sens.

În pofida acestor provocări, platforma a depășit Google anul trecut pentru a deveni cel mai popular site de pe planetă, devansând giganții tehnologici Amazon și Facebook.