- Ana-Maria Țepuș a discutat despre importanța solidarității și despre rolul social media în România.
- Ea a subliniat necesitatea educației continue și a unui dialog constructiv.
- Țepuș a criticat comportamentele negative și a vorbit despre provocările patriotismului în contextul actual.
De 1 Decembrie, trăiești tradiția românească pe social media. Pe rețelele sociale, Ziua Națională a României este un prilej de mândrie dar și un moment de reflecție pentru tinerii din generația Z. Rămâi conectat la valorile frumoase ale țării prin intermediul tehnologiei, prin postări, prin mesajele de iubire pe care le publici. Astăzi, celebrezi unitatea de țară în spațiul digital! Ce înseamnă Ziua Națională pentru tinerii de azi și cum pot creatorii de conținut să păstreze aceste valori într-o manieră modernă?
Cum faci tu o Românie mai bună, dacă tot ai spus?
„Încerc să fac asta cum am spus, în fiecare zi, prin detalii mari sau mici, și pot spune că în aceste zile am simțit cum social media a scos la iveală ceea ce suntem noi ca națiune în acest moment. Ceva ce, în anii trecuți, nu am văzut, din cauza faptului că ziua de 1 decembrie nu s-a suprapus cu acest context al alegerilor. Anul acesta am ales să nu creez un conținut dedicat zilei naționale, pentru că sentimentul de patriotism a devenit, din cauza tensiunilor, un subiect foarte controversat.
Eu nu sunt din generația Z, eu sunt Millennial. În social media se vede din ce în ce mai bine că utilizatorii nu mai sunt doar copii, ci de toate vârstele. Și sugerez celor care vor să respecte valorile țării, în primul rând să fim solidari, nu doar în momentele dificile, ci și la succes. Românului îi lipsește acest lucru, să ne bucurăm împreună de succes, să ne dorim o economie puternică și să lucrăm în acest sens pentru reshoring-ul care are loc la nivel european și mondial, în toate țările în acest moment.
Desigur, în context de colaborare europeană, dar să nu mai privim cu iz de neînțelegere a unor termeni economici și sociali foarte clari și concreți, și să nu mai amestecăm conceptele, vorbind despre lucruri mari, dar acționând greșit. Deci pot să spun că în aceste zile a fost o perioadă destul de agitată”, susține Ana-Maria Țepuș, creator de conținut.
Crezi că s-au reînviat românii având în vedere rezultatul din 24 noiembrie?
„După 35 de ani, nu a mai fost un candidat PSD sau PNL pe prima poziție. Da, cred că a fost, în primul rând, un șoc și o palmă dată partidelor politice mari, care au văzut că, dintr-o dată, lucrurile se pot schimba. De asemenea, cred că a fost un rezultat surprinzător pentru cei care privesc social media ca pe ceva mai puțin serios. Exact, ei văd doar partea de divertisment a social media. Nu, social media înseamnă „new media” și lucrează foarte bine și cu media clasică. Ele nu sunt concurente, ci trebuie să se completeze. Dar nu putem să facem abstracție de faptul că acest jurnalism pe persoană fizică, jurnalismul civic, există pe toate subiectele. De la divertisment la știri, social media nu este doar despre divertisment, ci și despre subiecte informaționale, culturale, știri, satiră. Mi se pare că noi, ca români, am uitat cumva să râdem în ultimii ani, legat de situații reale. Deci nu mai știm să râdem, parcă Caragialismul din noi doar îl trăim, dar nu-l mai discutăm”, spune Ana-Maria Țepuș.
Cum adaptezi partea ta de conținut pentru a ajunge și transmite exact ce dorești generației Z?
„În primul rând, sunt și mamă, și asta îi spun și fiului meu, care are 15 ani. Educația nu se termină odată cu absolvirea școlii, deci este un proces continuu. În primul rând, tinerii trebuie să înțeleagă despre ce vorbesc până să preia anumite informații și tensiunile acestea să le treacă printr-un filtru propriu, să studieze puțin acele lucruri. Doi, nu încerc să mă adresez doar unei categorii. Eu încerc să-mi păstrez identitatea, cu origini urbane și rurale, cu experiență economică și umană, și să transmit mai departe viziunea mea prin filtrul meu. Și cred că astfel avem succes, fiind autentici. Însă, pentru a fi autentici și asumați ca identitate, trebuie să putem asculta păreri care nu sunt la fel ca ale noastre, într-un mod constructiv și, prin argumente, să ajungem la anumite concluzii. Nu prin comportamente urâte, lipsite de educație și fără spirit pozitiv. Și fără vreo bază reală. În ultimele zile, am simțit că cei care, sincer spun și sunt șocată, vorbesc despre această democrație, dar acționează cumva în sens contrar. Bineînțeles că suntem o țară democratică, toți ne dorim asta, nu se pune problema. Foarte bine că am ieșit la vot, foarte bine că am ieșit și astăzi, este un număr foarte mare dacă ne uităm la anii anteriori”, a declarat pentru Aleph News, Ana-Maria Țepuș.