• Legislaţia în vigoare stabileşte pedepse pentru persoanele ce sparg conturile altor persoane în social media
  • Deschiderea unui cont pe rețelele sociale cu datele altei persoane poate fi, de asemenea, infracţiune
  • 3,8 miliarde de persoane sunt active în social media, la nivel mondial
  • La fiecare secundă, 11 persoane la nivel global folosesc social media

Cei mai mulți dintre noi nu vedem viața fără rețele sociale. Petrecem mai mult timp pe internet, de când cu restricțiile. În acelaşi timp însă, au crescut şi riscurile la care ne expunem. Sunt tot mai mulți cei care încearcă să acceseze, ilegal, datele altor persoane. Astfel de fapte atrag, de obicei, pedepse, prin lege.

Persoana care încearcă să spargă un cont de social media riscă o pedeapsă cu închisoarea, de la doi la şapte ani. Pentru infracţiunea de acces ilegal la un sistem informatic, prevăzută şi pedepsită de Codul penal. Iar instanţele din România au pronunţat, în ultimii ani, tot mai multe astfel de sentinţe pentru cei care au spart conturile altor persoane. Spre exemplu, un bărbat a primit doi ani de închisoare cu executare pentru că a spart contul de Facebook al fostei iubite. Iar un altul a primit trei ani şi opt luni de închisoare pentru că i-a creat partenerei un profil fals, unde a urcat mai multe poze intime cu aceasta.

În februarie, instanţa supremă a dat o decizie prin care a clarificat aceste aspecte. Cine face un cont pe o rețea socială cu datele altei persoane poate răspunde penal, atât timp cât nu are acordul celeilalte prsoane.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
ONU DECIDE DACĂ RECUNOAȘTE SAU NU AUTORITATEA PALESTINIANĂ
CE SECRETE ASCUNDE CHINA
CUM ÎNGRIJEȘTI MEDIUL ÎNCONJURĂTOR
FRANCEZII SUNT PESIMIȘTII EUROPEI

Ce putem face pentru a fi în siguranţă? Sfaturile specialiştilor

Răzvan Mureşan, manager la Bitdefender, a dat câteva sfaturi utile. În primul rând, trebuie să evităm să avem o parolă unică, aceeaşi pentru toate conturile, cum mulţi dintre noi obişnuiesc. E recomandată o parolă complexă de cel puţin zece caractere, care să conţină litere mari, mici, cifre şi caractere speciale. Poate fi o propoziţie mai degrabă decât un cuvânt, în care să folosim @ în loc de a şi altele asemănătoare.

Este important, de asemenea, să fim foarte atenţi la mailurile primite. Resetarea parolelor trebuie să se facă direct din contul de Facebook sau Instagram, nu dintr-un link dubios venit de pe o adresă de mail la fel de dubioasă. Asta pentru că multe persaoane cad în capcană şi îşi dau userul/parola către atacator, cel care fraudează.