Cum sunt recrutați tinerii în grupările neo-naziste. Paginile de Instagram joacă un rol esențial

Sursa foto: Profimedia
  • Instagram a devenit un mediu în care grupările extremiste își găsesc noi adepți
  • „Instagram își atrage predominant utilizatorii tineri pe o cale greșită”, a spus Imrah Ahmed, CEO al Centrului pentru Combatarea Urii Digitale
  • Instagram promovează postările radicale prin algoritmul său bazat pe interacțiuni

Se pare că Instagram a devenit mai mult decât o rețea de social media pe care îți încarci pozele cu mâncare sau citatele motivaționale. Business Insider relatează că aplicația a devenit un mediu în care grupările extremiste își găsesc noi adepți.

Instagram a devenit un câmp deschis pentru propaganda extremistă, au spus experții în acest fenomen.

„Instagram își atrage predominant utilizatorii tineri pe o cale greșită”, a scris într-un e-mail Imrah Ahmed, CEO al Centrului pentru Combaterea Urii Digitale.

Acest lucru face ca tinerii să dea, de multe ori din greșeală, de pagini ale grupărilor extremiste, în special de cele neo-naziste. Astfel, Instagram a devenit metoda principală prin care aceste formațiuni de extremă dreaptă își găsesc noi membri.

Se pare că Instagram a devenit și „platforma preferată pentru tinerii naziști pentru a radicaliza adolescenții”, potrivit raportului anual al organizației de caritate anti-rasism din Marea Britanie, Hope Not Hate (Speranță Nu Ură). Numai în ultimul an, Hope Not Hate a descoperit că două grupuri violente de extremă dreaptă au folosit Instagram ca mod principal de recrutare. Studiul a constatat că The British Hand și National Partisan Movement – două grupuri extremiste din Marea Britanie – au recrutat activ adolescenți prin intermediul aplicației. În mod similar, în SUA, prezența unui grup neo-nazist pe Instagram a dus la arestarea a doi tineri. Ambii au fost integrați în gruparea radicală Iron Youth.

Principala metodă pentru a atrage tinerii pe aceste pagini? Meme-urile. Aparent inofensive, ele sunt amuzante de cele mai multe ori, dar unele au mesaje de ură integrate în glume. Focusul pe media vizuală atrage din ce în ce mai mulți tineri pe paginile extremiste. Pozele primesc like-uri, comentarii și distribuiri, ajungând în atenția multor persoane, în special al tinerilor.

Instagram promovează, ce-i drept, fără să vrea, prin algoritmul său bazat pe interacțiuni, aceste pagini și ajung să fie afișate unui număr mare de persoane. Meme-urile sunt în același timp o modalitate bună de a ascunde ideologii politice prin glume și ironii. Problema este că dacă un utilizator apreciază o poză de la o pagină de acest tip, recomandările îl vor îndruma către mai multe pagini de acest tip, până ajunge să își asume ideologia, spun experții.

Instagram nu a comentat încă aceste incidente, dar părinții sunt îndemnați să îi supravegheze pe copii atunci când folosesc internetul pentru a evita contactul cu astfel de pagini.