• Rapel” este cel mai căutat cuvânt în dex online din această lună
  • Interesul nostru a crescut în ultimele luni asupra termenului „rapel” faţă de ani trecuţi
  • De la începutul lunii februarie, a fost căutat de minim 890 de ori pe zi, în online

Cuvântul „Rapel” este cel mai căutat cuvânt pe platforma Dexonline din această lună.

Interesul nostru asupra cuvântului „rapel” a crescut semnificativ în ultima perioadă. Şi asta ţi-o demonstrează statisticile căutării termenului în online. Dacă cei mai mulţi dintre noi folosim rapelul în a defini a doua doză a unui vaccin, haide să-ţi arăt ce poate să mai însemne rapel.

„După ce ne căţărăm trebuie să ne dăm şi jos, acolo de unde am pornit, rapel vine din franceză şi exact asta înseamnă, să te întorci de acolo de unde ai pornit”, spune Nicolae Badea, instructor la Vertical Spirit.

Recomandări

NE-A SALVAT VACCINUL?
CIOLACU: COALIȚIA NU SE RUPE
UK: FETELE ÎNTREC BĂIEȚII LA FUMAT
MORIȘCA DE PE MOULIN ROUGE A CĂZUT
ACȚIUNILE META SE SCUFUNDĂ
RUSIA SPUNE NU REZOLUȚIEI

Şi dacă totuşi din punct de vedere medical, încă nu ştii ce înseamnă, îţi explică doctorul Valeria Herdea.

„A două doză pe care o vom face şi care se numeşte doză de rapel, doză de amintire, doză de reintărire, este o doză care pune în funcţiune ceea ce noi numim memorie imună. Practic, rapelul întăreşte memoria imună a organismului. De aceea şi la bebeluşi facem în primul an de viaţă, mai multe doze de vaccin în aşa fel încât organizmul acestuia să preia informaţia, să producă anticorpi împotriva unei anumite boli”, spune medicul.

Iată explicațiile de pe dexonline.ro:

1. Readucere a unei piese sau a unui sistem tehnic în poziția inițială, sub acțiunea greutății proprii ori a unor forțe elastice. 

2. (Med.) Revaccinare a unei persoane vaccinate în trecut, cu o cantitate mai mică de vaccin, pentru a-i întări și a-i prelungi imunitatea dată de vaccinarea inițială. 

3. (În sintagma) Coborâre în rapel = coborâre, în alpinism, a unui perete abrupt printr-un sistem de coardă dublă.