- 40% dintre elevi și 29% dintre profesori sunt conștienți de pericolul deepfake.
- 15% dintre elevi au fost expuși la deepfake-uri intime.
- Victimele pot suferi de depresie, anxietate și, în unele cazuri, PTSD.
Deepfake-urile au devenit o problemă serioasă în școli – 40% dintre elevi și o treime dintre profesori știu de imagini false legate de școală, iar 15% dintre elevi raportează că s-au confruntat cu deepfake-uri intime, conform unui studiu al Centrului pentru Democrație și Tehnologie.
Advertisment
Școlile nu știu cum să gestioneze situația și se concentrează mai mult pe pedepse, decât pe prevenție. Acest fenomen poate duce la depresie și anxietate în rândul victimelor iar experții pun accent pe faptul că relația părinte-copil joacă cel mai important rol când vine vorba de prevenție.
Care sunt efectele pe termen lung al acestui fenomen?
„Deepfake-urile au la bază o noțiune simplă și foarte simplă de bârfă și soft. Când bârfa și softul se unesc, atunci părinții lipsesc. Pentru soft, pentru deepfake pe imagine și pe video, părintele plătește. El este cel care este tras la răspundere de către autorități.
Recomandări
Că avem de-a face cu un hack, că avem de-a face cu un cheat, ca avem de-a face cu un element care nu costă bani. Atât timp cât a fost descărcat, el intră sub incidența legii. Asta am clarificat-o. În ceea ce se numește noțiunea de bârfă, avem o noțiune care poate intra sub incidența de prevenție. Acum, deepfake-ul nu se poate preveni. În schimb, educația poate fi aplicată.
Când educația este aplicată, atunci nu o să mai fie necesar accesul de către adolescent pe ideea de deepfake. Fiindcă nu mai va simți nevoia .Copiii, că despre ei vorbim, că au 13, 14, 15, 16 ani intră sub incidența noțiunii de să fiu văzut, să aparțin, să fiu cel mai popular. Uneori, se face rău. Acest rău nu este făcut 100% conștient. Părinții trebuie să înțeleagă acest lucru. Nu copiii sunt răi, societatea este pervertită și perversă. Când avem de a face cu o societate care face rău, din natura regulilor din interior, atunci și adolescenții, indiferent de vârstă, intră sub incidența acestui normativ: ee a face rău, de a crea rău, de a spune lucrurile, de a crea elemente de deepfake.
Țin minte în anii ce au trecut, să spunem concret în 2021, am avut ocazia să cunosc o familie despre care au fost realizate două structuri de videoclipuri care nu aveau nicio legătură cu realitatea. Evident că vorbeam despre un deepfake. Unul dintre membrii familiei era o persoană semipublică.
Acum, când îmi dau seama de incidență consider că avem de a face cu o problemă legală, dar atât timp cât soft-urile îți permit să le folosești urmărind o reclamă la cazinouri online sau la tot ceea ce înseamnă structurile de pornhub, noi atunci o să avem o societate puternic pervertită. Noi nu avem cum să intrăm pe incidența educației să fie la prima mână și să fie făcută corect, atât timp cât părinții nu există”, a declarat Radu Leca, psiholog, pentru Aleph News.
Citește și
- Cine este românul care a inventat un limbaj tactil pentru nevăzători? A fost medaliat cu aur de Salonul Internațional de Inventică
- VIDEO. La întâlnirea oficială a liderilor europeni cu liderii sirieni din Damasc, noul lider al Siriei, Ahmed al-Sharaa, a refuzat să dea mâna cu Annalena Baerbock, ministrul german de Externe
- Cum va arăta moda în 2025? Află cele mai noi trenduri
Partenerii noștri