• Trump ameninţă că va închide platformele social media pentru că vor să “amuţească” vocile conservatoare.
  • Ameninţările au venit după ce Twitter a pus tag-uri de verificare pe mesajele sale.
  • Twitter a primit solicitări împotriva teoriilor conspiraţioniste lansate de Trump.

Donald Trump a ameninţat că închide platformele social media după ce Twitter a pus tag-uri de verificare la mesajele sale. Semnul avertizează că e necesară verificarea informaţiilor din unele mesaje de pe contul @realDonaldTrump.

„Republicanii simt că platformele social media vor să reducă la tăcere vocile conservatoare”, scrie Trump pe Twitter. „Le vom reglementa strict sau le vom închide, înainte ca asta să se întâmple. Vedem ce au încercat să facă în 2016 şi au eşuat.”

Pe de altă parte, Twitter a fost pus sub presiune pentru că i-a permis preşedintelui american să răspândească teorii ale conspiraţiei şi să-şi atace adversarii, deşi platforma are o politică de stopare a dezinformării.

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

Recent, au fost raportate numeroase solicitări de acţiune împotriva lui Trump, după ce acesta a promovat săptămâni la rând o teorie conspiraţionistă, fără nicio dovadă, că prezentatorul MSNBC, Joe Scarborough, a fost implicat în moartea unei membre a staff-ului său, Lori Klausutis, pe când acesta era parlamentar.

Twitter a refuzat să ia măsuri împotriva preşedintelui cu privire la aceste mesaje, însă marţi a pus tag-uri de verificare pe câteva dintre mesajele sale. Semnul de exclamare albastru, care marchează mesajele, are link-uri către articole din The Washington Post, CNN şi ale surse de presă care demontează afirmaţiile preşedintelui.

Carl Tobias, profesor de drept la Universitatea din Richmond, e de părere că Trump nu va reuşi să-şi materializeze ameninţările la adresa social media.

„Cred că e fanfaronadă în cea mai mare parte. Sunt paşi care pot fi făcuţi, însă procedura e lentă, greoaie şi ineficientă, deşi are avantajul preşedinţiei în convingerea electoratului că e o măsură corectă”, explică el.

„Ar putea emite câteva ordine executive ca să convingă agenţiile federale să ia măsuri împotriva Twitter, sau ar putea convinge Congresul să emită o lege, dar niciuna dintre aceste variante nu s-ar putea materializa mai devreme de luna noiembrie (luna alegerilor). Realegerea l-ar putea ajuta să atingă unele din aceste scopuri, dar e ceva pe termen lung, nu se va întâmpla prea curând.”

Trump acuză de multă vreme social media că e împotriva conservatorilor. În iunie 2019, a invitat la Casa Albă, la o întâlnire pe social media, o serie de activişti de extremă dreapta şi susţinători ai teoriilor conspiraţioniste, ale căror mesaje de incitare la ură au fost eliminate din social media.

Cu toate astea, Twitter a fost principala armă care l-a adus la Casa Albă, pentru că i-a permis să transmită mesajele direct către alegători. Atunci a fost bun, acum e părtinitor.