- 10.5 milioane de români sunt în pericol să-şi piardă sursa zilnica de divertisment.
- Facebook ameninţă că ar putea pleca din Europa.
- Comisia Europeană pentru protecția datelor îi cere lui Facebook să nu mai trimită în Statele Unite datele celor 400 de milioane de utilizatorii europeni.
A primit şi un ordin în acest sens. Şi Curtea Europeană de Justiție are bănuieli că unele agenţii guvernamentale americane îi spionează pe europeni cu rețelele sociale.
Facebook spune că nu va putea funcţiona în Europa în asa fel şi că mai bine pleaca.
Cu ce am putea înlocui Facebook-ul
Rușii știu deja cu ce am putea înlocui aplicația lui Zuckerberg: au dezvoltat aplicația VKontakte, care este foarte populară în Rusia. Este de fapt o clonă a Facebook-ului: interfața și funcțiile sunt similare cu platforma social media dezvoltată de Zuckerberg.
Pavel Durov a creat această aplicație în 2006 și are 400 de milioane de utilizatori în prezent. Durov este un erou al opoziției și s-a opus mereu regimului Putin.
VKontakte a fost folosit drept un canal al protestatarilor care organizau evenimente de susținere pentru Navalnîi. Serviciile rusești i-au cerut lui Durov să închidă tot felul de grupuri anti Putin. Durov a rezistat, însă în 2014 Kremlinul a preluat controlul VKontakte.
Tot Durov a dezvoltat și Telegram, echivalentul lui WhatsApp. Telegram oferă servicii de criptare net superioare față de WhatsApp. Aplicația are în prezent 200 de milioane de utilizatori, lunar, și doar 7% sunt din Rusia.