• KrebsOnSecurity a decis să testeze această politică extinsă, cerând Google să elimine rezultatul căutării pentru BriansClub, unul dintre cele mai mari magazine de criminalitate cibernetică pentru vânzarea datelor furate ale cardurilor de plată.
  • BriansClub a abuzat de mult timp de numele și asemănarea oamenilor pentru a-și vinde marfa pe forumurile de hacking.
  • De ani de zile, Google a acceptat cererile de a elimina anumite date personale, cum ar fi numerele de cont bancar sau de card de credit, din rezultatele căutărilor.

Google a anunțat săptămâna aceasta că extinde tipurile de date pe care oamenii pot cere să le elimine din rezultatele căutărilor, pentru a include informații personale de contact, cum ar fi numărul de telefon, adresa de e-mail sau adresa fizică. Măsura vine la doar câteva luni după ce Google a implementat o nouă politică care permite persoanelor cu vârsta sub 18 ani (sau unui părinte/tutore) să solicite eliminarea imaginilor lor din rezultatele căutărilor Google.

Google acceptă de ani de zile cererile de eliminare din rezultatele căutărilor a anumitor date personale, cum ar fi numerele de conturi bancare sau de cărți de credit. Într-o postare pe blog miercuri, Michelle Chang de la Google a scris că politica extinsă a companiei permite acum eliminarea unor informații suplimentare care pot reprezenta un risc pentru furtul de identitate, cum ar fi datele confidențiale de autentificare, adresele de e-mail și numerele de telefon atunci când apar în rezultatele căutării.

„Când primim cereri de eliminare, vom evalua tot conținutul paginii web pentru a ne asigura că nu limităm disponibilitatea altor informații care sunt utile în general, de exemplu în articolele de știri”, a scris Chang. „Vom evalua, de asemenea, dacă conținutul apare ca parte a documentelor publice pe site-urile guvernamentale sau ale unor surse oficiale. În astfel de cazuri, nu vom face eliminări”.

Recomandări

CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
ONU DECIDE DACĂ RECUNOAȘTE SAU NU AUTORITATEA PALESTINIANĂ
CE SECRETE ASCUNDE CHINA
CUM ÎNGRIJEȘTI MEDIUL ÎNCONJURĂTOR
FRANCEZII SUNT PESIMIȘTII EUROPEI
„NADIA” ÎI DUCE PE ROMÂNI LA J.O.

În timp ce eliminarea de către Google a unui rezultat de căutare din indexul său nu va face nimic pentru a elimina conținutul incriminat de pe site-ul care îl găzduiește, obținerea unui link decuplabil de la rezultatele de căutare Google va face ca conținutul de la acel link să fie mult mai puțin vizibil. Conform unor estimări recente, Google se bucură de o cotă de piață de aproape 90 % în ceea ce privește utilizarea motoarelor de căutare.