• Articolul distribuit de Greta Thunberg în 2018 și care pretindea sfârșitul umanității până în 2023 a fost șters împreună cu întregul site web Gritpost.
  • Lumea nu s-a schimbat din 2018 așa cum ar fi trebuit – potrivit Gretei. 
  • Utilizatorii de twitter au ironizat-o pe Greta remarcând că postarea ei inițială a fost făcută în iunie 2018 și spun ca „mai avem 3 luni” pâna în iunie 2023.

Articolul distribuit de Greta Thunberg în 2018 și care pretindea sfârșitul umanității până în 2023 a fost șters împreună cu întregul site web Gritpost, scrie Exxpress.

Internetul nu uită. Pe 21 iunie 2018 – în urmă cu aproape cinci ani – Greta Thunberg a postat pe Twitter: „Un expert în climă avertizează că schimbările climatice vor nimici întreaga umanitate dacă nu încetăm să folosim combustibili fosili în următorii cinci ani. ”

Site-ul web de pe care Thunberg a luat din tweetul ei original, gritpost.com, a fost închis de atunci.

Recomandări

ISRAEL ȘI HAMAS ACCEPTĂ ACORDUL SUA
S-AU ÎNȚELES, NU SE POATE...ACUM
GHINION: RĂMÂI FĂRĂ PERMIS TREI ZILE
HAOSUL DE PE VALEA OLTULUI E PE DN 1
UNDE MERGI ÎN WEEKEND?
101K ELEVI PROMVEAZĂ LA BAC

Practic, în 2023, suntem pierduți. Combustibilii fosili precum cărbunele, petrolul și gazele naturale sunt și astăzi esențiali. Europa caută în prezent cu disperare alternative la gazul lui Putin, cum ar fi GNL din Qatar. Cererea de gaze naturale este în creștere în întreaga lume și nu este posibil să se schimbe în curând. Dar, altfel, lumea nu s-a schimbat din 2018 așa cum ar fi trebuit – potrivit Gretei. 

După ce Germania a abandonat treptat energia nucleară, acum produce și mai multă energie electrică cu centrale pe cărbune fără gaz rusesc. În decembrie 2022, când nici fotovoltaica, nici turbinele eoliene nu au ajutat din cauza întunericului și a lipsei vântului, generarea de energie electrică a țării a devenit mai intensă în productia de CO2 decât cea din India, Africa de Sud și China – spune ziarul austriac eXXpress.

Greta continuă să lupte – deși de fapt este deja prea târziu

Omenirea continuă să se îndrepte spre căderea ei cu pași uriași. Conflictul din Ucraina nu face decât să înrăutățească lucrurile. Un cercetător olandez a măsurat recent emisiile de CO2 de la arme și explozii în acest război și a ajuns la 100 de milioane de tone de CO2 suplimentar.

Este îndoielnic că Greta Thunberg va abandona lupta. Ea a vorbit recent la Davos. Chiar și când iunie 2023 va trece, cu siguranță nu va abandona. Poate – ar putea spera ea – lucrurile nu vor deveni atât de rele până la urmă.

Nu mai există gheață permanentă în Arctica din 2022?

Omul de știință la care se referea Greta Thunberg pe Twitter la acea vreme este James Anderson (79 de ani) și este profesor de chimie atmosferică la Universitatea Harvard. Potrivit lui, schimbările climatice actuale ar arunca pământul înapoi în epoca eocenă, care a început cu 33 de milioane de ani înainte de Hristos, când nu era gheață la niciunul dintre poli. Această era afirmația făcută în articolul distribuit de Greta Thunberg pe Twitter la acea vreme.

În acest articol, Anderson a avertizat de fapt cu privire la dispariția umană dacă nu prevenim schimbările climatice rapide. Fără o schimbare industrială imediată, o reducere drastică a poluării cu carbon și „fără eforturi reînnoite de a reflecta lumina soarelui departe de polii Pământului, recuperarea este aproape imposibilă”, a spus el. Cu toate acestea, prognoza lui s-ar putea să nu fi fost în întregime corectă: „Șansa ca gheața permanentă să existe în continuare pe Arctica după 2022 este aproape zero” , spunea el

De atunci articolul a fost șters de pe web și nu mai poate fi găsit.

Utilizatorii de twitter au ironizat-o pe Greta remarcând că postarea ei inițială a fost făcută în iunie 2018 și spun ca „mai avem 3 luni” pâna în iunie 2023.

Alții au apărat-o pe Thunberg și au spus că ea a vrut să spună că trebuie făcut ceva în termen de cinci ani pentru a preveni eventuala dispariție a omenirii.