O imagine rară a fost surprinsă în munţii Bucegi de un ranger al parcului natural. Umbra sa a fost proiectată pe un nor şi pe ceaţă, în interiorul unui nimb colorat. Specialiştii spun că este vorba despre un fenomen rar format de nori, ceaţă, soare şi picături de ploaie.

Reprezentanţii Romsilva au anunţat pe Facebook că imaginile au fost surprinse de Valentin Bălan, unul dintre rangerii Administraţiei Parcului Natural Bucegi. Specialiştii au explicat că este vorba despre un fenomen foarte rar numit efectul Gloria.

Acesta mai poartă numele de Spectru montan ori Spectru Brocken şi înseamnă că, în condiţii propice, umbra observatorului este proiectată pe ceaţă. Picăturile minuscule de apă reflectă lumina soarelui înapoi către acesta, formând un nimb colorat în jurul umbrei.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
ONU DECIDE DACĂ RECUNOAȘTE SAU NU AUTORITATEA PALESTINIANĂ
CE SECRETE ASCUNDE CHINA
CUM ÎNGRIJEȘTI MEDIUL ÎNCONJURĂTOR
FRANCEZII SUNT PESIMIȘTII EUROPEI

„Condiţiile rare se referă la refracţia şi dispersia luminii atunci când soarele, situat în spatele celui care observă, îi proiectează umbra pe un nor sau pe ceaţa situată mai jos decât poziţia acestuia, iar norul respectiv este format din picături de apă cu diametrul de dimensiune situată într-un interval bine precizat”, au explicat reprezentanţii Romsilva.