• În pandemie, şi magistraţii stau pe social media, dar cu restricţii
  • Un singur judecător român a fost sancţionat pentru postările de pe Facebook
  • Inspecţia Judiciară intervine doar când postările afectează justiţia

Nu doar tu ai stat pe net şi ai postat pe Facebook sau pe Instagram, în timpul izolării. Şi magistraţii sunt oameni şi se plictisesc şi ei. Însă nu pot posta pe Facebook orice. Și scrie asta într-un ghid special pentru procurori şi judecători.

În vara asta, un singur judecător a fost sancționat disciplinar pentru postările lui de pe Facebook. Este vorba despre vestitul Cristi Dănileţ, de la Cluj.

În străinătate, restricţiile sunt mult mai drastice. În Canada, o judecătoare s-a pensionat mai repede din cauza comentariilor pe care le-a făcut pe Facebook despre doi colegi. În Franţa, magistraţii nu au voie să stea pe Facebook în timpul şedinţelor.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
UNDE MERGI AZI?
TEHERAN: IRAN NU PLĂNUIEȘTE UN RĂSPUNS
INS: PIAȚA REZIDENȚIALĂ SCADE
TAYLOR SWIFT CÂNTĂ DESPRE GÂNDURILE SUICIDARE

Alin Bogdan Alexandru, purtător de cuvânt Inspecţia Judiciară: „În ceea ce priveşte activitatea pe social media a magistraţilor, în acest moment nu putem spune că discutăm despre un fenomen amplu din punct de vedere disciplinar. De altfel, IJ nu monitorizează reţelele de socializare. Nici nu ar fi tehnic posibil. Sesizările din oficiu intervin în momentul în care postările magistraţilor sunt preluate de mass media şi numai dacă acestea generează controverse care pun în discuţie valori fundamentale ale justiţiei.“

Jud. Daniela Stancioi, purtător de cuvânt CSM: „De ce a fost necesar un îndrumar? De-a lungul timpului, utilizarea spaţiului social media de către judecători şi procurori a ridicat numeroase provocări din punct de vedere etic. A devenit o preocupare necesară pentru CSM. Aceasta, cu atât mai mult cu cât activitatea noastră în spaţiul online este vizibilă publicului, iar acest aspect în anumite situaţii poate afecta atât încrederea în sistemul de justiţie, cât şi imaginea de ansamblu a acestuia.“