• Parlamentul Australian a adoptat legea care obligă giganți tehnologici ca Facebook și Google să plătească instituțiile de presă pentru conținutul media
  • Legea „va asigura faptul că organizațiile de presă sunt remunerate în mod echitabil pentru conținutul pe care îl generează

Australia a adoptat legea care îi obligă pe giganții tehnologici să plătească mass-media pentru conținutul de știri preluat, scrie CNN. Aceasta ar putea fi un model pentru rezolvarea conflictelor dintre giganţii tehnologici şi autorităţile de reglementare din întreaga lume pentru echilibrarea relaţiilor dintre mass-media tradiţionale, care în prezent se află într-o mare dificultate financiară, şi giganţii care domină internetul şi își însușesc o parte semnificativă a veniturilor din publicitate.

Astfel, noua lege, pe care Parlamentul Australian a aprobat-o joi, „va asigura faptul că organizațiile de presă sunt remunerate în mod echitabil pentru conținutul pe care îl generează, asta contribuind la menținerea vie a jurnalismului de interes public în Australia“, a spus trezorierul australian Josh Frydenberg, într-un comunicat.

Inițiativa, menită să protejeze jurnalismul independent

Legea a fost dezbătută în ultimele luni și a fost adoptată după ce Facebook și Google au ajuns la un acord cu autoritățile pentru a evita să fie supuse unui arbitraj obligatoriu. De asemenea, decizia este un deschizător de drumuri în ceea ce privește investirea a zeci de milioane de dolari e către cei doi jucători mondiali, Facebook și Google, în acorduri pentru conţinut local.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
ONU DECIDE DACĂ RECUNOAȘTE SAU NU AUTORITATEA PALESTINIANĂ
CE SECRETE ASCUNDE CHINA
CUM ÎNGRIJEȘTI MEDIUL ÎNCONJURĂTOR
FRANCEZII SUNT PESIMIȘTII EUROPEI

Așadar, de acum încolo Google va plăti pentru conţinutul de ştiri care apare în noul său instrument numit Google News Showcase, iar Facebook va trebui să plătească furnizorii care apar în produsul său News.