• Mai mulți influenceri și staruri YouTube din Franța au reclamat că au primit oferte să denigreze public vaccinul Pfizer în schimbul unor sume de bani.
  • Autorii email-urilor pretindeau că reprezintă o agenție din Londra, dar legăturile duc la Moscova, susține presa franceză.

Cotidianul francez Le Monde a dezvaluit că mai mulți influenceri și staruri YouTube au primit oferte de bani ca să spună că vaccinul produs de Pfizer e mortal. Totul în schimbul unor sume de bani.

Informația a apărut mai întâi pe contul Twitter al unui vlogger francez care produce conținut științific, Leo Grasset, cunoscut sub numele de DirtyBiology, El a dezvăluit că i s-a propus să denigreze vaccinul Pfizer și că bugetul care i s-a oferit a fost colosal.

Agenția care l-a contactat i-a spus că actionează în numele unui client care vrea să rămâna anonim. El ar fi urmat sa susțină că vaccinul este responsabil de mai mult de o mie de morți în lume. Agenția i-a trimis și date care ar dovedi periculozitatea vaccinurilor în general și a Pfizer în special, date care nu au însă nicio referință științifică. I se furniza de asemenea un conținut video pe care ar fi trebuit să îl folosească. Și nu a fost singurul influencer contactat de către aceasta agenție suspectă, pentru că alți doi vloggeri francezi și unul german au anunțat si ei pe rețelele de socializare că au primit cereri de parteneriat similare.

Atât Le Monde, cât și BFM TV au făcut propriile investigații. Ar fi vorba despre o agenție de comunicare britanică numită Fazze, însa ea nu există în registrele comerciale britanice, iar situl ei internet a fost deconectat marți. În ceea ce privește mesageria electronică folosită pentru a contacta vloggerii, una dintre acestea trimite către un profil pe o rețea sociala rusă, care între timp a fost și el suprimat. Însă profilul sefului acestei agenții care a fi putut fi consultat inainte să devină și el inaccesibil arăta că acesta opera de la Moscova și nu de la Londra.

Ministrul sănătății a fost informat și a reacționat ieri destul de violent, denunțând tentativele de dezinformare. Olivier Verand a declarat că urmarește cu atenție ancheta și este evident că ea nu va fi lasată doar in seama jurnaliștilor de la Le Monde și BFM TV.