• CMA spune că achiziția Giphy dăunează concurenței.
  • Tranzacția a fost încheiată pentru suma de 400 milioane de dolari în mai 2020.
  • Facebook, acum Meta, a cumpărat Giphy pentru a se integra cu Instagram.

Autoritatea pentru concurenţă a cerut gigantului american Facebook (Meta) să vândă platforma de imagini animate Giphy, achiziţionată anul trecut cu 400 mil. dolari, pentru că această tranzacţie ar avea un impact negativ asupra competiţiei dintre reţelele sociale, scrie Reuters.

„Protejăm interesele a milioane de utilizatori de reţele sociale şi promovăm competiţia şi inovaţia în publicitatea online”, a anunţat autoritatea pentru concurenţă. Facebook (Meta) a anunţat că nu este de acord cu decizia şi că îşi evaluează opţiunile de a o contesta.

Facebook, care a fost recent redenumit Meta Platforms, a declarat că ar putea face apel împotriva deciziei CMA. Acesta are la dispoziție patru săptămâni pentru a face apel.

Recomandări

NU SCAPI DE CANICULĂ
PUTIN ȘI KIM SEMNEAZĂ UN PACT
DAMON ȘI AFFLECK, ÎNTR-UN NOU FILM
POPOVICI IA AURUL!
CINE NE APARĂ?
FETELE SUNT MAI CREATIVE DECÂT BĂIEȚII

CMA a amendat recent compania

În octombrie, CMA a amendat compania cu o sumă record de 70 de milioane de dolari pentru încălcarea unui ordin impus în timpul investigației sale privind achiziția, după ce în august a declarat că ar putea avea nevoie de Facebook pentru a vinde Giphy.

Facebook a cumpărat Giphy, un site de creare și partajare de imagini animate, sau GIF-uri, pentru suma de 400 de milioane de dolari în mai 2020, pentru a integra operațiunea cu aplicația sa de partajare de fotografii Instagram. Aceasta a apărat tranzacția în fața CMA.

Un alt furnizor important de GIF-uri este Tenor, de la Google (GOOGL.O)

Cu toate acestea, autoritatea de reglementare s-a arătat îngrijorată de faptul că Meta ar putea refuza concurenților accesul la GIF-urile Giphy sau ar putea forța companii precum TikTok, Twitter (TWTR.N) și Snapchat (SNAP.N) să furnizeze mai multe date despre utilizatori pentru a le utiliza.

De asemenea, a afirmat că serviciile inovatoare de publicitate lansate de Giphy în Statele Unite înainte de încheierea acordului ar fi putut fi extinse și pe alte piețe, cum ar fi Marea Britanie, unde Meta controlează aproape jumătate din piața de publicitate de 7 miliarde de lire sterline (9,3 miliarde de dolari).

CMA a intensificat reglementarea sectorului Big Tech

Săptămâna trecută, Google, de la Alphabet Inc, a promis mai multe restricții privind utilizarea datelor din browserul său Chrome pentru a răspunde preocupărilor CMA cu privire la planurile de interzicere a cookie-urilor de la terți pe care agenții de publicitate le folosesc pentru a urmări consumatorii.