• Mai multe companii şi-au anunţat intenţia de a cumpăra TikTok.
  • Microsoft are sprijinul lui Donald Trump în această tranzacţie.
  • Relaţiile istorice cu China o fac favorită în faţa altor companii.

Probabil când auzi Microsoft, te gândeşti la Windows sau Office, mai deloc la TikTok. Şi totuşi, discuţiile pentru cumpărarea platformei de video-sharing sunt foarte avansate. E drept că sunt şi alte companii interesate, printre ele numărându-se chiar Apple.

Însă Microsoft e favorita, din mai multe motive. În primul rând pentru că are sprijinul lui Trump şi puterea financiară de a încheia tranzacţia. Dar sunt şi motive mai puţin cunoscute. Cum ar fi relaţia de lungă durată dintre Microsoft şi China. Chinezii folosesc în proporţie de 90% sistemul de operare Windows, chiar dacă foarte mulţi îl piratează. Singurul browser non-chinezesc folosit în China este Bing, şi asta pentru că au fost de acord să implementeze instrumente de cenzură. Singurele platforme străine care operează în China sunt Amazon, GitHub şi Linkedin, ultimele două fiind deţinute de Microsoft.

Şi ar mai trebui să-ţi spun că foarte mulţi dintre directorii companiilor chineze de tehnologie, inclusiv CEO-ul ByteDance, actualul proprietar al TikTok, au lucrat pentru Microsoft.

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

Poate nu în cele din urmă, există o relaţie privilegiată între Microsoft şi preşedintele Chinei. La prima vizită de stat în Statele Unite, Xi Jinping a mers la Seattle să se întâlnească cu giganţii internetului. Vizita a fost organizată şi găzduită de Microsoft.

„Domnule preşedinte, suntem onoraţi că în prima vizită de stat în Statele Unite aţi venit la Seattle să vizitaţi Microsoft. Această vizită e importantă pentru noi în multe feluri”, a spus, atunci, Satya Nadella, CEO Microsoft.