• Specialiștii avertizează asupra impactului negativ pe care îl are hate speech-ul.
  • Utilizatorii sunt expuși tot mai des la mesaje agresive și toxice.
  • Fenomenul afectează sănătatea mentală a utilizatorilor vulnerabili.

Discursul instigator la ură ia amploare pe rețelele sociale! Pe X, fostul Twitter, hate speech-ul a crescut cu 50% în ultimele luni, iar asta ridică semne de întrebare despre siguranța online. Specialiștii spun că algoritmii și lipsa moderării alimentează acest fenomen. Ce factori îl favorizează și cum ne afectează?

Ce factori au contribuit la creșterea hate speech-ului pe X?

Adriana Georgescu, expert social media: „Sunt mai mulți factori care au contribui la proliferarea hate speech-ului. Este vorba și despre o relaxare a moderării conținutului. Referitor la X, au fost reduse echipele de moderare și s-au schimbat regulile. La nivelul Uniunii Europene, Comisia Europeană a anunțat că intensifică investigațiile referitoare la posibilitatea ca X să fi încălcat regulile UE cu privire la moderarea conținutului.

Acest lucru merge mână în mână cu intensificarea numărului de boți pe platformele de social media. Conturi care au fost suspendate pentru hate-speech, acum au fost activate. Postările de genul devin mai vizibile în feed, inclusiv numărul de like-uri fiind dublu”.

Recomandări

ROMÂNIA NU TRIMITE TRUPE
GROENLANDA NU ÎI VREA
DRILL, SEBI, DRILL!
FIGHT FIRE WITH FIRE
CE SE ÎNTÂMPLĂ CU PNRR?
RUTTE ÎL AMENINȚĂ PE PUTIN

Ce măsuri trebuie să ia platformele sociale pentru a gestiona acest fenomen?

Adriana Georgescu: „Responsabilitatea trebuie să o aibă platformele. Măsurile luate de platforme ar trebui prezentate publicului larg, ar trebui să fie implementat un control mai strict asupra boților și conturilor false și ar fi nevoie de o colaborare mai bună cu externul”.

Citește și