• În 2020, pe Google au fost accesate căutări alarmante ce au legătură cu violența domestică, conform unui studiu recent
  • Rezultatele cercetării au arătat că a existat o creștere a căutărilor de pe Google de la 31 la 106%, în categorii precum „neajutorare”, „nesiguranță”, „deznădejde”, violență”, „precaritate”

Katerina Standish, director adjunct și lector la Centrul Național pentru Studii de Pace și Conflict ((NCPACS) de la Universitatea din Otago, Noua Zeelandă, a condus un studiu pe care l-a denumit „COVID-19, sinucidere și feminicid: cercetare rapidă folosind fraze de căutare pe Google”. Lucrarea a fost publicată în Jurnalul de Psihologie Generală.

Astfel, autoarea a observat două situații dramatice, despre care se vorbește insuficient pe timp de pandemie: sinuciderea oamenilor și feminicidul sau crima împotriva femeilor.

Ce au arătat rezultatele studiului

A analizat căutările de pe Google din SUA în 2020 și le-a împărțit în câteva domenii de interes:

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
OFICIAL, AVEM O NOUĂ STAȚIUNE
SCANDAL CU SÂNGE INFECTAT ÎN UK
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
APPLE ADUCE UN NOU MAGAZIN DE APLICAȚII
  • Nesiguranță
  • Deznădejde
  • Neajutorare
  • Violență
  • Precaritate

Rezultatele au arătat că a existat o creștere a căutărilor de pe Google de la 31 la 106%, în toate categoriile de mai sus.

În 2020, în ceea ce privește violența intenționată de către bărbați, pe Google a fost accesată căutarea „cum să-ți controlezi partenera” de 165 de milioane de ori, în creștere cu 67% față de anul 2019.

Căutarea „cum să lovești o femeie astfel încât nimeni să nu știe” a fost accesată de 165 de milioane de ori, fiind o creștere de 31% comparativ cu 2019, iar fraza „o voi omorî când va ajunge acasă” a fost căutată de 178 de milioane de ori, în creștere cu 39% față de anul precedent.

„Mă bate tot timpul” a fost căutat pe Google de 320 de milioane de ori în timpul pandemiei, în creștere cu 36% față de 2019.

În schimb, fraza „am nevoie de ajutor, el nu o să plece” a fost căutată de mai mult de 1,22 miliarde de ori, marcând o creștere de 95% față de 2019.

„Când cineva caută un termen care să arate intenția de a face rău fizic unei femei, avem nevoie să luăm imediat măsuri. Este nevoie de finanțatori și de lideri din industrie care sunt dispuși să găsească metode eficiente de a preveni astfel de cazuri”, a explicat Ted Bunch, cofondator al unei organizații de advocacy.