• Pentru studiu, 42% dintre cei 138 de utilizatori de iPhone au ales modul doar cu vibrații; 8,7% au fost pe modul silențios, iar restul au ținut soneria pornită timp de patru zile consecutive.
  • Cei care și-au dezactivat sunetul la telefoane au înregistrat cel mai mult timp pe rețelele de socializare și și-au verificat telefonul mai des decât participanții care nu și-au redus dispozitivul la tăcere.
  • Doi experți externi au fost de acord că despărțirea de telefon și depășirea FOMO va necesita probabil mai mult decât reducerea la tăcere a dispozitivului.

Dacă îți este frică să nu ratezi ceva (suferi de FOMO), s-ar putea ca reducerea la tăcere a telefonului să nu fie o măsură atât de eficientă pentru combaterea stresului.

Aceasta este concluzia unui nou studiu care a arătat că mulți oameni își verifică telefoanele mult mai mult atunci când sunt setate pe silențios sau pe vibrații decât atunci când sună sau bipăie, potrivit UPI.

„Fără un -buzz- sau un sunet clar de la telefoanele lor, persoanele cu un nivel ridicat de FOMO ar putea să își folosească telefoanele chiar mai mult”, a declarat autorul studiului, Mengqi Liao, doctorand în studii de comunicare la Penn State University.

Recomandări

PUTIN DISCUTĂ CU FICO
BIBI AMENINȚĂ REBELII HOUTHI
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT
UNDE TE DISTREZI ÎN PARIS

Cum s-a desfășurat studiul

Pentru studiu, 42% dintre cei 138 de utilizatori de iPhone au ales modul doar cu vibrații; 8,7% au fost pe modul silențios, iar restul au ținut soneria pornită timp de patru zile consecutive. Înainte de începerea studiului, oamenii au completat un sondaj pentru a vedea dacă aveau FOMO și au activat instrumentul Screen Time de pe telefoanele lor, astfel încât să poată raporta datele exacte cercetătorilor.

Cei care și-au dezactivat sunetul la telefoane au înregistrat cel mai mult timp pe rețelele de socializare și și-au verificat telefonul mai des decât participanții care nu și-au redus dispozitivul la tăcere. Timpul petrecut în fața ecranului telefonului nu a fost doar mai mare în cazul persoanelor cu FOMO, ci și tăierea notificărilor a crescut sentimentele de stres.

„În loc să oprească sau să dezactiveze toate notificările de pe telefoanele lor pentru a evita distragerile, utilizatorii cu FOMO ridicat ar putea să-și personalizeze setările de notificări și să dezactiveze selectiv unele notificări”, a sugerat Liao.

Sunet doar pentru notificări importante

Acest lucru ar putea însemna activarea notificărilor de la familia și prietenii apropiați pentru a atenua anxietatea, a spus ea.

„Sperăm că studiul nostru ar putea inspira un design mai personalizat pentru notificări sau un design mai bun pentru notificări care ar putea îmbunătăți experiența utilizatorilor de telefoane mobile, pe lângă o simplă funcție „nu deranjați” pentru toată lumea”, a spus Liao.

Descoperirile au fost publicate recent online în revista Computers in Human Behavior.

Doi experți externi au fost de acord că despărțirea de telefon și depășirea FOMO va necesita probabil mai mult decât reducerea la tăcere a dispozitivului.

Terapeuții le spun adesea oamenilor să își închidă telefoanele pentru a fi mai prezenți în viața de zi cu zi, dar acest studiu sugerează că s-ar putea ca aceasta să nu fie cea mai bună cale de acțiune pentru unii oameni, a declarat Thea Gallagher, profesor asistent clinic de psihiatrie la NYU Langone Health din New York City.

„Datele indică ceva diferit dacă aveți FOMO: de fapt, vă veți verifica compulsiv telefonul chiar mai mult pentru că credeți că pierdeți notificări”, a spus ea.

Frica de a rata ceva (FOMO)

Gallagher a sugerat să faceți o pauză fizică de la telefon și să încercați să ajungeți la rădăcina FOMO-ului dumneavoastră.

Lovern Moseley, psiholog pentru copii și adolescenți la Boston Medical Center, a fost de acord.

„FOMO este mai mult o problemă pentru pacienții tineri, adolescenți și tineri, dar mulți dintre noi ne luptăm cu faptul că suntem legați de telefoanele noastre și recunoaștem nevoia de a reduce timpul pe care îl petrecem pe ele”, a declarat Moseley, care este, de asemenea, profesor asistent clinic la Boston University School of Medicine.

Smartphone-urile sunt o sabie cu două tăișuri, a spus ea.

„Ele pot fi un mare beneficiu în ceea ce privește faptul că avem informații la îndemână, dar pot fi și un dezavantaj, deoarece reducem interacțiunile sociale din moment ce suntem în mod constant pe telefoane”, a spus Moseley.

Nu este ușor să renunți la acest obicei, a adăugat ea. Încercați să găsiți un comportament de înlocuire care să fie mai satisfăcător și acceptați faptul că s-ar putea să vă simțiți inconfortabil la început.