• Televiziunea de stat a difuzat o secvență video în care Dumnezeu este înfățișat ca violator
  • „Sunt șocat! E jignitor pentru toți catolicii și creștinii.”, a scris pe Twitter, primatul Irlandei, arhiepiscopul Eamon Martin.
  • Într-un comunicat de presă, RTÉ și-a cerut scuze celor care s-au simțit jigniți

Televiziunea de stat din Irlanda, RTÉ, și-a cerut scuze după ce a difuzat o secvență video dintr-o emisiune de satiră în care Dumnezeu este înfățișat ca violator, transmite The Guardian.

“În vârstă de 5 miliarde de ani, bărbatul care a fost acuzat că a violat o imigrantă din Orientul Mijlociu și ar fi lăsat-o însărcinată, a fost condamnat la 2 ani de închisoare cu suspendare. După aflarea veștii, producătorul de film Harvey Weinstein a cerut rejudecarea procesului în Irlanda”, spune prezentatorul de știri.

Secvența video de 23 secunde al site-ului de știri satirice difuzate de RTÉ a stârnit un val de plângeri la adresa televiziunii de stat.

„Acest clip revoltător ar trebui eliminat imediat și denunțat de toți oamenii cu bunăvoință. Să difuzezi un clip atât de jignitor și de blasfem despre Dumnezeu și fericita noastră mamă Maria în timpul sezonului de Crăciun … este jignitor pentru toți catolicii și creștinii.”, a scris pe Twitter, primatul Irlandei, arhiepiscopul Eamon Martin.

Grupul Atheist Ireland, o asociație de atei, a apărat dreptul radiodifuzorului de a transmite materiale considerate ofensatoare și a invocat un referendum din 2018 care a eliminat din constituție interdicția de blasfemie.

Ultima acuzație de blasfemie din Irlanda a fost în 1855 când un preot care a ars accidental o Biblie a fost judecat și achitat ulterior. În 2015, poliția a investigat comentariile făcute de Ștefan Fry la televizor, în care comediantul l-a descris pe Dumnezeu ca fiind „capricios”, „cu o minte răutăcioasă” și „un maniac total”. Poliția a renunțat la anchetă motivând că numărul celor revoltați este relativ mic.