• Nu mai puţin de 19% dintre tinerii români care au participat la un sondaj Eurobarometru efectuat în septembrie-octombrie 2024 au declarat că nu au fost expuşi niciodată dezinformării în ultimele şapte zile.
  • Tinerii români sunt cei mai încrezători europeni din acest punct de vedere, urmaţi de bulgari, lituanieni şi estonieni.
  • Întrebaţi care sunt sursele de unde îşi iau cele mai multe informaţii pe teme sociale şi politice, 33% dintre tinerii români au spus că de pe platforme de social media.

Câtă încredere ai în știrile pe care le citești în mediul online? Tinerii români sunt cei mai încrezători din UE că nu sunt expuși la dezinformare. 19% spun că nu au întâlnit știri false în ultima săptămână, față de doar 5% media europeană, arată un sondaj Eurobarometru. Când vine vorba de informare, rețelele sociale domină: 42% preferă Facebook și YouTube, dar totuși procentul e mai mic decât în restul Europei.

Andrei Șerbănoiu, expert social media: „În primul rând, poate nu suntem suficient de conștienți că în social media, platformele au interesul să ne țină cât mai mult în platformă, nu să ne informeze. Dacă tu rezonezi sau urmărești un anumit tip de conținut, o să vezi doar conținutul ăla și o să ai tendința să crezi că ăla e și adevărul. Pentru tinerii care au crescut în mediul digital, poate nu realizează că feed-ul personalizat din rețele îi ține într-o realitate care nu corespunde cu adevărul. Cred că e și o chestie de mentalitate, o chestie socială. Poate că și noi spunem că știm să ne ferim, că știm noi mai bine”.

Recomandări

UE ÎL AMENINȚĂ PE TRUMP
GERMANIA: TRUMP E ÎN IMPAS
ȘTII DE VREME?
HOLLYWOOD FACE BANI DIN A.I.
TRUMP VREA ÎNCĂ UN MANDAT
PROTESTE PENTRU LE PEN

Citește și