• Institutul american de film a lansat topul secolului XX în 1998
  • Cei de la AFI au revăzut clasamentul pe 21 iunie 2007
  • ”Citizen Kane”, ”Casablanca” și ”The Godfather” au rămas pe primele poziții și astăzi

Ai spune că gusturile nu se discută. Institutul american de film a discutat de mai multe ori lista celor mai bune filme realizate vreodată în Statele Unite. Prima dată a făcut-o în 1998, apoi a actualizat topul în 2007, într-o zi de 21 iunie. Primele locuri au rămas aceleași.

Nu e întâmplător faptul că Citizen Kane, un film din 1941, rămâne și astăzi pe locul unu în ierarhia alcătuită de institutul național american de film. Citizen Kane a avut parte, la vremea respectivă, de unul dintre cele mai bune scenarii despre un faimos magnat al presei americane, William Randolph Hearst, a avut parte de un director de imagine foarte talentat, Gregg Toland, care a inovat foarte mult în materie de imagine la vremea respectivă pe parcursul filmului. Și a avut, nu în ultimul rând, parte de un regizor și actor principal foarte talentat, Orson Welles. Care, să nu uităm, a făcut filmul ăsta la numai 26 de ani. A debutat, practic, cu o capodoperă”, a explicat George Mihalcea, corespondent Aleph news.

Dacă te întrebi cum poate să piardă primul loc o capodoperă cinematografică, tot George îți dă răspunsul.

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

Citizen Kane a fost pentru mult timp numărul unu și în ierarhia Rotten Tomatoes, până când cineva s-a gândit să dezgroape o cronică nefavorabilă, veche de 80 de ani și și-a pierdut recent acest statut”, a adăugat sursa citată.

Iar topul celor mai bune producții cinematografice americane continuă cu o capodoperă din anii ’70.

The Godfather, evident, este o altă lecție de cinema pe care Francis Ford Coppola ne-a dat-o în 1972. Este unul dintre acele filme care revine obsesiv în toate topurile alcătuite în orice colț al lumii. E suficient să ne aducem aminte de prestațiile actorilor din film precum Marlon Brando sau Al Pacino, ca să înțelegem de ce”, precizează George Mihalcea.

Ai fi crezut că un film de dragoste face față greu celor mai puternice producții din top. Dar locul trei desemnat prin vot de cei de la Insitutul american de film te contrazice.

Casablanca cred că este, la fel, un reper în materie de cinema pentru orice cinefil. Ne aducem aminte cu siguranță ce roluri au făcut acolo Humphrey Bogart și Ingrid Bergman”, completează sursa menționată.

Și uite cum te reîntâlnești cu aceste filme, fără să știi și în afara ecranului.

Toate aceste trei filme se regăsesc astăzi în cultura populară, fac parte din vocabularul nostru de zi cu zi. Să ne aducem aminte numai de celebrele replici din The Godfather, ”O să-i fac o ofertă de nerefuzat” sau, preferata mea, ”leave the gun, take the cannoli”. Evident, Casablanca, este iarăși un reper în materie de replici celebre, de la ”este începutul unei frumoase prietenii”, până la ”din toate barurile din lume ea a intrat în al meu”. La fel cum și Citizen Kane a lăsat foarte multe obsesii cinefile, precum acel Rosebud, care explică într-o oarecare măsură începutul și finalul filmului”, a conchis corespondentul Aleph News.