• Organizația „Reporteri Fără Frontiere” a lansat acest eveniment în 2008.
  • Cenzura online afectează libertatea de exprimare a tinerilor pe rețelele sociale.
  • Platformele social media vor să protejeze libertatea de exprimare, să combată dezinformarea.
  • Scopul zilei este promovarea unui Internet liber și accesibil tuturor.
  • Tinerii sunt tot mai des descurajați să își exprime opiniile pe net, din cauza cenzurii.
  • Premiul Netizen se acordă anual pentru apărarea libertății de exprimare online.

Te simți liber să îți exprimi opiniile pe social media? Astăzi, 12 martie, sărbătorești Ziua Mondială împotriva Cenzurii pe Internet.

În fiecare zi, cenzura online afectează modul în care tinerii își formează opinii și își exprimă ideile în mediul digital. 63% dintre aceștia se simt descurajați să își exprime opiniile online din cauza temerii de cenzură.

De ce crezi că mulți tineri se simt descurajați să își exprime părerea online?

Mihnea Stoica, elev: Păi, de cel mai multe ori, mediul online nu este un mediu propice pentru exprimarea tinerilor și a unor opinii, mai ales din cauza unor persoane care adresează injurii tinerilor care doresc să își exprime opinia.

Recomandări

FACEȚI LOC, VIN CÂINII NOȘTRI
LECȚIA DE DUPĂ GRATII
WE LISTEN AND WE DON'T JUDGE
„PLANURILE SUNT SERIOASE”
NU MAI SUNTEM PRIETENI
STUDENȚII NU AU VIZĂ

Și mediul oferit de platforme sociale, precum TikTok sau Instagram sau Facebook, nu oferă de cel mai multe ori o experiență plăcută pentru tineri să-și adreseze opinii pe situații concrete pe care le avem în viață de zi cu zi”. 

Tu te simți liber să te exprimi în aceste medii?

Mihnea Stoica, elev: Simt că sunt constrânse anumite opinii. Din ce am observat în ultima vreme, chiar platformele de socializare încurajează cât mai mult libertatea de exprimare, dar, de exemplu, platforma X a eliminat complet verificarea conținutului digital postat de utilizatori. Acum permit doar niște note venite din partea comunității.

Astfel că, totuși, libertatea de exprimare este permisă de platformele sociale, însă, de obicei, tinerii evită să adreseze anumite probleme sociale de care se confruntă în viața de zi cu zi”.

Citește și