• Un judecător federal a suspendat temporar măsurile de interzicere a WeChat
  • Utilizatorilor americani le sunt încălcare drepturile conferite de Primul Amendament
  • Companii mari avertizaseră că interzicerea WeChat le va aduce pierderi

Tocmai când Donald Trump se vedea cu sacii în căruță, un judecător federal i-a stricat ploile. Laurel Beeler a suspendat temporar măsura administrației americane prin care WeChat este interzis în Statele Unite.

În actul emis de judecător se arată că interzicerea WeChat ridică serioase semne de întrebare cu privire la respectarea Primului Amendament pentru utilizatorii americani. Primul Amendament din Consituția Statelor Unite garantează dreptul la liberă exprimare. În plângerea adresată tribunalului federal, se arată că WeChat este singurul mod de comunicare între membrii comunității chineze.

Dong Zheng, locuitor din New York: „Mama mea e acum în China. WeChat e o platformă foarte simplă pentru ea. (…) M-a sunat pe WeChat azi dimineață, foarte îngrijorată și m-a întrebat dacă e adevărat.”

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
ONU DECIDE DACĂ RECUNOAȘTE SAU NU AUTORITATEA PALESTINIANĂ
CE SECRETE ASCUNDE CHINA
CUM ÎNGRIJEȘTI MEDIUL ÎNCONJURĂTOR
FRANCEZII SUNT PESIMIȘTII EUROPEI

Totodată, cei care au cunoștințe limitate de limba engleză nu au altă opțiune decât WeChat.

Judecătorul mai adaugă că decretul nu a furnizat suficiente dovezi că interzicerea WeChat ar rezolva problemele de securitate subliniate de guvernul american.

Leanna Louie, locuitor din San Francisco: „Președintele Trump a început să spună lucruri ca „virusul chinezesc” sau „kung-flu” și acum interzice TikTok și WeChat. (…) Ca președinte, vrei să faci viața oamenilor mai bună sau vrei să le faci viața mai rea? Asta ar trebui să te întrebi.”

Karlin Chan, locuitor din New York: „Mulți dintre expatriații din China care folosesc WeChat, mulți dintre acești expatriați sunt susținători ai lui Trump. (…) Deci, de fapt, își lovește propriii votanți asiatici.”

Companii mari, ca Disney sau Apple avertizaseră că interzicerea WeChat le va aduce pierderi. De exemplu, vânzările de iPhone din China depind în mare măsură de accesul clienților la WeChat. Problema pare, deocamdată, rezolvată, dar întrebările comunității asiatice rămân.