Un liliac care a fost aproape să doboare un record de zbor a fost ucis de o pisică din Rusia

Liliacul a fost botezat „Olympian”. Foto: Bat Conservation Trust Liliacul a fost botezat „Olympian”. Foto: Bat Conservation Trust

Un liliac din specia „Pipistrellus nathusii” care a zburat 2.018 km, de la Londra în Rusia, a murit după ce a fost atacat de o pisică, relatează BBC.

Femela, de mărimea unui deget mare uman, a fost descoperit în regiunea rusă Pskov.

Liliacul, a cărui aripă avea marcajul „Grădina Zoologică din Londra”, a fost salvat de un grup de reabilitare a liliecilor, iar ulterior a murit.

Aceasta este cea mai mare distanţă înregistrată, parcursă de un liliac din Marea Britanie în Europa, depăşind recordurile cunoscute.

Liliacul, care cântărea 8 grame, a fost găsit de o locuitoare, Svetlana Lapina, din micul sat Molgino, iar descoperirea a fost raportată la Bat Conservation Trust din Marea Britanie.

De ce sunt studiate zborurile liliecilor

Lisa Worledge, şefa serviciilor de conservare la Bat Conservation Trust, a declarat: „Aceasta este o călătorie remarcabilă, cea mai lungă pe care o cunoaştem a unui liliac din Marea Britanie în Europa. Un record olimpic. Călătoria este o descoperire ştiinţifică interesantă şi o altă piesă în puzzle-ul migraţiei liliecilor.”

Aripa femelei a fost marcată în 2016, la Londra, de observatorul Brian Briggs.

Recordul este depăşit doar de o altă călătorie a unui liliac care a migrat din Letonia în Spania în 2019, un record de 2.224 km.

Migraţia liliecilor este legată de schimbările climatice, care vor avea un impact suplimentar asupra speciei.