• Tolo News a găzduit miercuri o emisiune exclusiv feminină, cu o audiență formată din femei, pentru a marca Ziua Internațională a Femeii.
  • Cu măști care le acopereau fețele, panelul format din trei femei și o moderatoare a discutat  pe tema poziției femeii în islam.
  • Un sondaj realizat anul trecut a constatat că peste 75% dintre jurnaliste și-au pierdut locul de muncă de la preluarea puterii de către talibani, în urma retragerii forțelor străine în august 2021.

Postul de televiziune afgan Tolo News a găzduit miercuri o emisiune exclusiv feminină, cu o audiență formată din femei, pentru a marca Ziua Internațională a Femeii, o emisiune rară de când talibanii au preluat controlul și multe jurnaliste au părăsit profesia sau au început să lucreze în afara emisiei, relatează Reuters, conform Alarabya News.

Un sondaj realizat anul trecut de Reporteri fără frontiere a constatat că peste 75% dintre jurnaliste și-au pierdut locul de muncă de la preluarea puterii de către talibani, în urma retragerii forțelor străine în august 2021.

Recomandări

BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
EMMA STONE ÎȘI DEZVĂLUIE NUMELE REAL
CE FACEM CU POLUAREA?
ECONOMIA AMERICANĂ ÎNCETINEȘTE
CIOLACU ÎNCHEIE DISCUȚIILE CU PIEDONE
VENEȚIENII IES ÎN STRADĂ

Cu măști chirurgicale care le acopereau fețele, panelul format din trei femei și o moderatoare a discutat  pe tema poziției femeii în islam.

„O femeie are drepturi din punct de vedere islamic… este dreptul ei de a putea lucra, de a fi educată” , a declarat jurnalista Asma Khogyani în timpul panelului.

Anul trecut, talibanii au restricționat accesul majorității fetelor la liceu, al femeilor la universitate și au oprit majoritatea femeilor afgane să mai lucreze în ONG-uri.

O altă participantă, fostul profesor universitar Zakira Nabil, a declarat că femeile vor continua să găsească modalități de a învăța și de a munci.

„Fie că vreți sau nu, femeile există în această societate… dacă nu este posibil să primească o educație la școală, ea va învăța acasă” , a declarat ea în fața grupului.

Din cauza restricțiilor tot mai mari, precum și a crizei economice severe din țară, Organizația Internațională a Muncii a declarat că ocuparea forței de muncă feminine a scăzut cu 25% anul trecut de la jumătatea anului 2021. Aceasta a adăugat că tot mai multe femei se îndreaptă către munca pe cont propriu, cum ar fi croitoria la domiciliu.

Misiunea Națiunilor Unite în Afganistan (UNAMA) a cerut miercuri talibanilor să revină asupra restricțiilor privind drepturile fetelor și femeilor, calificându-le drept „îngrijorătoare” .

Talibanii au declarat că respectă drepturile femeilor în conformitate cu interpretarea lor a legii islamice și a culturii afgane și că autoritățile au înființat un comitet care să examineze problemele percepute pentru a lucra în vederea redeschiderii școlilor de fete.