• Celor doi youtuberi le-au fost confiscate actele după ce au încălcat legile privind obligativitatea purtării măştii de protecţie.
  • Unul din ei „purta” o mască pictată într-un supermarket.
  • Aceştia urmează să fie interogaţi de Departamentul pentru imigranţi.
  • Autorităţile locale au emis într-o singură săptămână 8.864 de amenzi pentru nerespectarea măsurilor de protecţie.

Doi youtuberi riscă să fie deportaţi din Bali după ce au postat un videoclip pe internet în care încalcă legile locale privind obligativitatea purtării măştii de protecţie, informează CNN.

În videoclip, Josh Paler Lin şi Leia Se încearcă să intre într-un magazin, însă nu sunt lăsaţi deoarece Se nu purta mască de protecţie. Cei doi se duc la maşină, iar Lin îi pictează pe faţă prietenei sale o mască pentru a-l păcăli pe paznic. În cele din urmă, glumeţilor li se permite accesul în magazin.

Indonezia are reguli stricte în ceea ce priveşte obligativitatea purtării măştii de protecţie în spaţiul public. Poliţiştilor li se permite să emită amenzi pentru prima infracţiune, iar străinii pot fi deportaţi la a doua infracţiune.

Recomandări

NE-A SALVAT VACCINUL?
CIOLACU: COALIȚIA NU SE RUPE
UK: FETELE ÎNTREC BĂIEȚII LA FUMAT
MORIȘCA DE PE MOULIN ROUGE A CĂZUT
ACȚIUNILE META SE SCUFUNDĂ
RUSIA SPUNE NU REZOLUȚIEI

Deşi aceasta a fost prima abatere, dezbaterea din jurul videoclipului a atras atât de multă atenţie încât autorităţile balineze le-au confiscat paşapoartele celor doi. Lin ar fi din Taiwan, dar locuieşte în Statele Unite, în timp ce Se (care se numeşte online Lisha) este cetăţean rus, potrivit unei declaraţii a poliţiei.

Videoclipul a fost postat pe 22 aprilie şi a devenit viral. Lin are 3,4 milioane de abonaţi pe YouTube.

„Aceştia vor fi interogaţi împreună de Departamentul pentru imigranţi şi se decide dacă vor fi deportaţi sau nu”, a declarat Putu Surya Dharma, un purtător de cuvânt al biroului regional pentru Ministerul Dreptului şi Drepturilor Omului din Bali.

De atunci, Lin a scos videoclipul de pe canalul său de YouTube. Pe 24 aprilie, el a încărcat un videoclip pe Instagram, unde el, Se şi avocatul lor îşi cer scuze pentru gluma făcută.

„Intenţia nu a fost de a încuraja lumea să nu poarte mască. Realizez aceste videoclipuri pentru a distra oamenii, pentru că sunt un creator de conţinut şi este treaba mea să distrez oamenii”, spune Lin: „promitem să nu mai facem aşa ceva”.

De data aceasta ambii poartă mască.

Unii ofiţeri de poliţie par să fi adoptat o abordare mai creativă pentru a-i pedepsi pe cei prinşi încălcând legea: un canal de ştiri australian a raportat că doi turişti au primit ordin să facă flotări ca pedeapsă pentru că nu purtau masca de protecţie.

Autorităţile au confirmat canalului de ştiri că au emis 8.864 de amenzi pentru nerespectarea măştii în Bali într-o singură săptămână. Insula este extrem de populară printre turiştii străini şi mulţi au ales să petreacă pandemia acolo în loc să se întoarcă în ţările lor natale.

Indonezia a avut 1.651.794 de cazuri de infectări cu coronavirus şi aproximativ 45.000 de decese.