- 2024 devine cel mai cald an din ultimii 123 de ani în România, cu abateri de +2.7°C
- 2024: inundații istorice în Spania, România, Brazilia sau SUA. În India s-au înregistrat 46°C
- 2024: concentrația globală de CO2 depășește 425 ppm, cel mai mare nivel măsurat vreodată
- 2024: investiții record de 2 trilioane $ în energie regenerabilă și tehnologii verzi
- Progresele din acest an sunt insuficiente pentru a contracara schimbările climatice.
- Anul următor ar putea aduce o încetinire ușoară a încălzirii globale pe fondul La Niña.
Cel mai cald an din istoria observațiilor ajunge la final cu un bilanț deloc fericit. În ciuda faptului că investițiile în energie și tehnologii verzi au atins borne record, fenomenele meteo-climatice au provocat peste 3500 de victime în ultimele 12 luni.
Advertisment
2024 a fost cel mai cald an, conform observațiilor realizate atât la nivel global, cât și în România. Vorbim despre o perioadă de peste 100 de ani de observații, ceea ce indică faptul că omenirea nu a făcut suficient pentru a stopa această încălzire globală. În același timp, s-a atins un nivel record al concentrației de dioxid de carbon în atmosferă.
Deși investițiile în energie și tehnologii verzi au atins borne record, acestea nu par a fi fost suficiente pentru a încetini schimbările climatice. Anul acesta am fost martorii unor fenomene meteorologice severe.
Recomandări
În Spania au fost inundații devastatoare, iar în România, în zona Galați, am observat efectele directe ale schimbărilor climatice. Anul 2024 a fost cel mai cald din ultimii 123 de ani.
Cum va arăta 2025 din punct de vedere al climei
E nevoie de investiții în surse regenerabile de energie și în tehnologii verzi. Inteligența Artificială ar putea să ne ajute să descoperim lucruri noi despre sistemul climatic.
Totuși, este important de menționat că, în 2025, este posibil să observăm o ușoară încetinire a acestui trend de încălzire agresivă. Este posibil ca temperatura medie globală să scadă ușor, dar, raportat la perioada preindustrială sau la ultimii 30 de ani, nivelul va rămâne inacceptabil de ridicat.
Așadar, 2025 va fi în continuare mai cald decât în mod normal, potrivit experților. Totuși, există și părți bune, cum ar fi investițiile în energie regenerabilă și descoperirile din domeniul climatologiei, care ar putea să ne ajute pe viitor. Investițiile în energie regenerabilă și, eventual, alte descoperiri în acest domeniu pot aduce soluții pe termen lung.
Citește și
- Adrian Sârbu: În 2025, știi ce ai de făcut. Să nu dormi! Ai de schimbat Constituția. Vot electronic, direct. În Postul Paștelui vei vota un Președinte Independent!
- Ce filme ai văzut în 2024? Topul celor mai bune și mai „proaste” filme din 2024
- Messi e pe val, Ronaldo pe scandal. Companie imobiliară deținută de argentinian și-a făcut debutul pe bursă. Ronaldo: „Franța e doar PSG”
Partenerii noștri