• Statele Oregon și Washington sunt afectate de calitatea scăzută a aerului.
  • În august, aproximativ 14.000 de fulgere au declanșat peste 900 de incendii care au ars milioane de kilometri.
  • După incendii, internările în spitalele din California au crescut cu 10%, iar accidentele vascular-cerebrale cu 23%.

După ce incendiile violente au mistuit coasta vestică și au acoperit întreaga regiune cu fum, patru orașe de pe coasta de vest din SUA se află în prezent între primele 10 orașe din lume cu cea mai proastă calitate a aerului.

Orașul Portland din statul Oregon și orașul Seattle din statul Washington ocupă locurile 1 și 2 în această listă, în timp ce San Francisco și Los Angeles se află pe locurile 4 și 6. Aceste patru orașe surclasează acum orice oraș din China din lista orașelor cu cea mai proastă calitate a aerului la nivel mondial.

Fumul incendiilor sălbatice din statele California, Oregon și Washington a ajuns aproape de Hawaii în partea vestică și Michigan, în cea estică.

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

O lună de aer poluat în California

De aproape o lună, calitatea aerului din multe locuri din California este foarte nesănătoasă. Sezonul de incendii a început devreme, multe fulgere provocând la mijlocul lunii august o serie de incendii, dintre care multe sunt încă active.

14.000 de fulgere au provocat peste 900 de incendii

Pompierii spun că în luna august aproape 14.000 de fulgere au aprins peste 900 de noi incendii. Șase dintre cele mai mari 20 de incendii majore din istoria statului sunt în prezent încă active. Cel puțin 24 de persoane au murit.

Ploaie cu cenușă în Oakland, San Francisco, Sacramento, Los Angeles și San Diego

În orașe precum Oakland, San Francisco, Sacramento, Los Angeles și San Diego plouă de câteva săptămâni cu cenușă. Autoritățile au avertizat locuitorii să rămână în case și să evite activitățile fizice în aer liber. Persoanele fără adăpost și cei care au fost evacuați din cauza incendiilor s-au confruntat cu greutăți deosebite în aceste condiții. 

Locuitorii din Oregon și Washington se confruntă acum cu ceea ce locuitorii Californiei au trăit deja începând de la jumătatea lunii august. O ceață grea se întinde peste nord-vestul Pacificului, incendiile mistuind cartiere întregi săptămâna trecută și ucigând cel puțin 10 persoane în Oregon.

Fumul dens s-a amestecat cu ceața, creând probleme de vizibilitate pe timp de noapte.

Locuitorii statului Washington s-au confruntat cu aceeași soartă în weekend, incendiile din Oregon și alte zeci de incendii din Washington aruncând peste întreaga regiune nori de fum.

Internările din spitale au crescut cu 10% pentru astm și 23% pentru accidentele vascular-cerebrale

Oamenii de știință văd deja efectele expunerii la fumul de la incendii asupra sănătății locuitorilor. Universitatea Stanford a constatat o creștere cu 10%, a internărilor în spitale pentru astm, iar accidentele vascular-cerebrale au crescut cu 23% în zilele care au urmat incendiilor din august în California.

Cercetătorii și-au exprimat îngrijorarea că aerul încărcat de fum va amplifica riscurile pandemiei de COVID-19, afectând și mai mult sănătatea fizică și mentală a locuitorilor.