• Râul Prut a depăşit, joi dimineaţa, cu 178 de centimetri cota de pericol, la Oroftiana, în judeţul Botoşani.
  • Pompierii intervin pentru evacuarea apei din mai multe gospodării şi de pe străzi, dar şi pentru degajarea unor maşini, care nu mai pot înainta din cauza apei.
  • Viitura de pe Prut, formată în Ucraina, a ajuns la intrarea în ţară.

Administraţia Naţională Apele Române a anunţat că joi dimineaţă viitura de pe râul Prut, formată în Ucraina, a ajuns la intrarea în ţară.

„Viitura de pe râul Prut, formată pe teritoriul ucrainean, a ajuns, prin propagare, pe teritoriul României. Vârful maxim al viiturii se află în acest moment la intrarea în ţară”, au anunţat reprezentanţii Apelor Române.

Potrivit acestora, joi dimineaţa, la staţia Oroftiana, se înregistrează 1,78 cm (aproape 2 m) peste cota de pericol şi va rămâne circa două ore, după care, va intra într-o o uşoară tendinţă de scădere.

Recomandări

BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
NO MORE EMMA?
CE FACEM CU POLUAREA?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN
ECONOMIA AMERICANĂ ÎNCETINEȘTE
CIOLACU ÎNCHEIE DISCUȚIILE CU PIEDONE

Specialiştii români de la Apele Române estimează că unda de viitură va ajunge, prin propagare, la Rădăuţi-Prut în următoarele 24 de ore.

Echipele de intervenţie asigură apărarea localităţilor Oroftiana, Baranca şi Rădăuţi-Prut prin suplimentarea cu 20.000 de saci şi 500 de metri liniari de panouri mobile a intrărilor în locuinţe, cu scopul protejării populaţiei care trăieşte în lunca inundabilă a râului Prut.

Prutul a depăşit cu aproape doi metri cota de pericol
Specialiştii de la Apele Române au pregătit acumularea Stânca-Costeşti pentru a prelua unda de viitură de pe râul Prut.

Potrivit ISU Botoşani, meteorologii au emis, în noaptea de miercuri spre joi, patru Coduri portocalii şi un Cod rosu.

Pompierii au fost solicitaţi să intervină în municipiul Botoşani pentru evacuarea apei din mai multe gospodarii de pe străzile Octav Onicescu, Plopilor, pentru degajarea unor autoturisme care nu au mai putut înainta din cauza apei de pe carosabil pe strada Pacea şi în zona Pod de Piatră, dar şi pentru evacuarea apei dintr-o gospodărie din Răchiţi.

Intervenţiile sunt, joi dimineaţa, în desfăşurare.

Până la ora 12.00, sunt în vigoare două avertizări Cod roşu pentru râurile Baseu, Sitna, Jijia, Miletin şi Putreda.

ISU Botoşani anunţă că, la ora 08.00, râul Prut măsura la Oroftiana 828 cm, cu 178 peste cota de pericol. La aceeaşi oră, la Rădăuţi Prut, râul măsoară 644 cm, cu 44 cm peste cota de pericol, în creştere cu 5 cm faţă de ora precedentă.