Alertă meteo ANM. Ninsori, lapoviță, polei și vânt. Zonele vizate

  • ANM a emis vineri o informare meteo de precipitații mixte, polei și vânt. Este valabilă în centrul, sudul și estul țării de vineri ora 18.00 până sâmbătă, ora 10.00.
  • La munte se anunță ninsori și rafale de 70 kilometri pe oră.

În intervalul menționat, vor fi precipitații predominant sub formă de ploaie și lapoviță și local se va depune polei, îndeosebi în centrul, sudul și estul țării, precum și la munte, la altitudini mai mici de 1400 m, determinând, parțial, topirea stratului de zăpadă existent.

Cantitățile de apă vor depăși, local, 15…20 l/mp, cu precădere în Carpații Occidentali și în nordul Carpaților Orientali.

În zona montană înaltă, mai ales la peste 1700 m, va ninge, iar vântul va avea intensificări, cu rafale, în general, de 60…70 km/h, spulberând zăpada.

Astfel de fenomene se vor semnala și în seara zilei de duminică, precum și în noaptea de duminică spre luni în regiunile estice, sud-estice și centrale, precum și la munte, iar în prima parte a zilei de luni mai ales în nord-estul teritoriului.

Prognoza meteo. Cum va fi vremea în țară, vineri, 29 ianuarie 2021

Vremea va fi în general închisă, dar va deveni mai caldă decât în mod normal la această dată, îndeosebi în regiunile vestice și sud-vestice. Astfel, temperaturile maxime se vor încadra, în general, între 1 și 9 grade, cu cele mai mari valori în Banat și Oltenia, iar cele minime, în creștere față de noaptea precedentă, se vor situa între -3 și 6 grade, valorile mai ridicate fiind în vest.

În cursul zilei, temporar vor cădea precipitații în general slabe, mai ales sub formă de ninsoare în nord-vestul și centrul țării și la munte și pe spații mici în rest. Începând din orele serii și pe parcursul nopții, treptat vor predomina ploile în Crișana, Banat și local în Oltenia și vestul Munteniei, iar în restul teritoriului pe arii restrânse vor fi precipitații slabe, mixte.

 Pe alocuri se va semnala polei. Vântul va sufla slab și moderat, cu intensificări la munte, unde vitezele vor depăși 60…70 km/h, spulberând zăpada, precum și cu viteze de până la 40…50 km/h, trecător îndeosebi ziua, în regiunile vestice, sud-estice și centrale. Izolat vor fi condiții de ceață.

PROGNOZA METEO ÎN ŢARĂ SÂMBĂTĂ, 30 IANUARIE 2021

Vremea se va încălzi și va deveni deosebit de caldă pentru această dată în majoritatea regiunilor. Temperaturile maxime se vor încadra între 3 grade în depresiunile din estul Transilvaniei și 12…13 grade în sudul Banatului și în Oltenia, iar cele minime vor fi cuprinse între -4 și 6 grade.

 În vestul, centrul și nordul țării, vor fi înnorări persistente și temporar se vor semnala precipitații în general slabe, predominant sub formă de ploaie. La munte, precipitațiile vor fi mixte, iar în zona înaltă va ninge. În restul teritoriului, înnorările vor fi temporare și numai pe arii restrânse va ploua slab.

Pe alocuri, mai ales la începutul intervalului, vor mai fi depuneri de polei. Vântul va continua să prezinte intensificări la munte, în special pe creste, iar local și în zonele mai joase de relief. Pe arii restrânse, mai ales dimineața și noaptea, se va semnala ceață.

PROGNOZA METEO ÎN BUCUREȘTI VINERI, 29 IANUARIE 2021

Cerul va avea înnorări, iar în primele ore ale intervalului și posibil, trecător, noaptea vor fi condiții de ninsoare slabă. În cursul zilei vântul va sufla moderat, cu scurte intensificări (30…35 km/h), apoi va slăbi treptat. Temperatura maximă va fi de 3…4 grade, iar cea minimă, mai ridicată decât în noaptea precedentă, va fi de -2…0 grade.

PROGNOZA METEO LA MUNTE VINERI, 29 IANUARIE 2021

Vremea va fi în general închisă și se vor semnala precipitații; pe parcursul zilei va ninge slab, iar noaptea vor fi mixte și pe alocuri se va depune polei. Vântul va avea intensificări, cu viteze ce vor depăși 60…70 km/h, spulberând zăpada. Valorile termice vor fi creștere față de cele din intervalul anterior.

PROGNOZA METEO LA MUNTE SÂMBĂTĂ, 30 IANUARIE 2021

Valorile termice vor continua să crească față de intervalul precedent. Cerul va fi mai mult noros și, temporar, se vor semnala precipitații mixte, iar în zona înaltă va ninge. Mai ales la începutul intervalului, pe alocuri vor fi depuneri de polei. Vântul va avea intensificări, cu viteze mai mari pe creste.

PROGNOZA METEO LA MUNTE DUMINICĂ, 31 IANUARIE 2021

Cerul va fi mai mult noros și temporar vor fi precipitații predominant sub formă de ninsoare. Pe suprafețe mici vor fi condiții de polei. Vântul va sufla slab și moderat, cu intensificări în Carpații Meridionali, în special la altitudini mari, unde ninsoarea va fi viscolită și zăpada spulberată. Valorile termice vor fi comparabile cu cele din intervalul precedent.