• ANM: Cele mai afectate zone de secetă sunt Muntenia, Oltenia, Dobrogea și estul Moldovei.
  • Precipitațiile din ultimele luni ale anului agricol au fost mult sub medie.
  • Șefa ANM: Plantele sunt afectate de stresul termic și valorile de peste 32 de grade Celsius.

Căldura nu ne afectează doar pe noi oamenii, ci și culturile țării noastre. ANM a declarat că 2024 are toate șansele să devină cel mai secetos an din istorie. Stresul termic cauzat de temperaturile ridicate vor afecta agriculturile.

Cum a fost lupta cu seceta din ultima lună?

„Temperaturile sunt cele mai mari. Din 1940, anul acesta a avut cele mai mari călduri. Este o luptă continuă și acerbă care se amplifică în fiecare an, pentru că venim din anii precedenți cu probleme economice, cu datorii și cu rezerve de apă din ce în ce mai mici, aproape inexistente. Agricultura nu se bazează doar pe apa din acest an. Dacă nu mai avem rezerve de apă, atunci vom avea probleme și în următorii ani. De asemenea, prețul cerealelor a scăzut de la an la an și nu sunt favorabile pentru producători”, a declarat Alin Luculeasa, fermier, pentru Alpeh News.

Ce soluții aveți pentru a trece peste acest an secetos?

„Există două soluții pe care le putem implementa: tehnice și economie. Noi facem agricultură conservativă de doi ani de zile. Adică are grija foarte mult de ceea ce avem, respectiv de apă și de nutrienți. Avem foarte mare grijă și la cheltuieli pentru a rezista în următorii ani. Ultimii patru-cinci ani de zile au fost foarte grei pentru agricultura din România”, a adăugat acesta.

Recomandări

HACK-URI FURATE
COLABORAREA E CHEIA
AJUNG ÎN 15 MINUTE
LOCAL, DAR LA ALȚII
LOVATO LANSEAZĂ DOCUMENTAR
NU NE MAI VINDECĂ NIMIC

Citește și