• Furtuna geomagnetică ar putea ajunge la categoria G2, care este moderat de puternică, potrivit agenției.
  • Astronomii nu se așteaptă ca erupția să provoace perturbări majore, așa cum s-a întâmplat în cazul evenimentului Carrington, considerat a fi cea mai mare furtună solară înregistrată vreodată, care a lovit Pământul în 1859.
  • NOAA a adăugat că și sateliții ar putea fi afectați și ar putea prezenta „neregularități de orientare”.

UPDATE. Furtuna solară moderată a lovit marți seară sfera magnetică a Pământului. Furtuna de clasa G2 a atins acum puterea maximă. Clasificarea variază de la G1 la G5, G5 fiind cea mai puternică.

O alertă a fost publicată de Administrația Națională Oceanică și Atmosferică din SUA, care a avertizat că furtuna geomagnetică ar putea provoca fluctuații ale rețelei electrice cu alarme de tensiune la latitudini mai mari, unde Pământul este mai expus.

Autoritățile avertizează că o erupție solară masivă va lovi astăzi Pământul, ceea ce ar putea perturba rețelele electrice și ar putea provoca apariția aurorei boreale până la sud, în New York.

Erupția – cunoscută oficial sub numele de ejecție de masă coronală (CME) – a fost observată sâmbătă pe partea Soarelui care se află direct în fața planetei noastre și are loc în momentul în care intrăm într-o perioadă de activitate solară crescută.

O alertă a fost publicată de Administrația Națională Oceanică și Atmosferică din SUA (NOAA), care a avertizat că furtuna geomagnetică ar putea provoca fluctuații ale rețelei electrice cu alarme de tensiune la latitudini mai mari, unde Pământul este mai expus.

NOAA a adăugat că și sateliții ar putea fi afectați și ar putea prezenta „neregularități de orientare”, ceea ce înseamnă că va trebui să fie redirecționat controlul de la sol, precum și orice lucru de pe orbita joasă a Pământului care se confruntă cu o rezistență sporită.

Furtuna geomagnetică ar putea ajunge la categoria G2, care este moderat de puternică, potrivit agenției.

Met Office a declarat: „Aurora este posibilă până pe data de 11, în mare parte din Scoția, deși cantitatea de nori este în creștere, ceea ce înseamnă că observațiile sunt puțin probabile.”

„Există o mică șansă ca aurora să ajungă în nordul îndepărtat al Angliei și în Irlanda de Nord în această seară, dar întreruperile de nori și, prin urmare, observările sunt mai probabile în Irlanda de Nord”, a adăugat acesta.

Dar astronomii nu se așteaptă ca erupția să provoace perturbări majore, așa cum s-a întâmplat în cazul evenimentului Carrington, considerat a fi cea mai mare furtună solară înregistrată vreodată, care a lovit Pământul în 1859.

Evenimentul Carrington a lăsat o auroră vizibilă pe tot cerul, chiar și la latitudini mult mai apropiate de ecuator, și a fost descrisă în rapoartele contemporane ca fiind chiar mai strălucitoare decât lumina unei luni pline.